Sötpotatisen är på väg in i de svenska köken med stormsteg och det är inte så konstigt. Vid tillagning får nämligen den söta knölen en krämig konsistens och utsökt smak. Här serveras den enkelt med havrefraiche, hackad mandel och den egyptiska kryddblandningen dukkah. Tallrikarna är från Viki Weiland och den lilla keramikskålen är från Muji. Teskeden kommer från Artilleriet.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Bakad sötpotatis med havrefraiche

4 portioner

Skäm bort dina gäster – och dig själv – med mjuk sötpotatis serverad med vegansk havrefraiche och en välkryddad dukkah.

Detta behöver du:

Dukkah

  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk pepparkorn
  • 2 msk mandel
  • 2 msk hasselnötter
  • 1 tsk flingsalt

Bakad sötpotatis

  • 4 sötpotatisar, mellanstora

Tillbehör

  • 1 dl vegansk havrefraiche
  • Ev. 1 kruka koriander

Så gör du:

Dukkah

  1. Torrosta spiskummin, fänkål och pepparkorn i en stekpanna tills kryddorna börjar dofta och det nästan börjar sticka lite i näsan.
  2. Lägg kryddorna i en mortel och stöt dem.
  3. Hacka mandel och hasselnötter och blanda med kryddor och flingsalt.

Bakad sötpotatis

  1. Skrubba potatisen och torka dem omsorgsfullt.
  2. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och ugnsbaka dem i ca 30 minuter i 200 °C varmluft tills skalet blir mörkt och potatisarna känns mjuka inuti.
  3. Skär ett snitt i de varma potatisarna och servera med en klick havrefraiche och strö dukkah över.
  4. Krydda med salt och peppar och servera med färsk koriander om så önskas.

TIPS: Är du inte vegan kan du använda vanlig crème fraîche i receptet utan problem.