Äppelpaj deluxe

Prova den här lyxiga versionen av en klassisk äppelpaj med mördeg och toppa med en fragipane och naturligtvis massor av söta äpplen.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Mördeg:

  • 50 g vetemjöl
  • 25 g florsocker
  • 30 g kallt smör
  • ¼ litet ägg

Frangipane:

  • 37 g marsipan
  • 25 g rörsocker
  • 25 g mjukt smör
  • ½ ägg
  • 12 g vetemjöl

Topping:

  • äpplen
  • ¼ msk malen kanel
  • ¼ msk rörsocker
  • ½ msk mandelsplitter

Gör så här:

Mördeg

  1. Blanda vetemjöl och florsocker i en skål och smula ner smöret.
  1. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen.
  1. Lägg mördegen i kylskåpet i ca 1 timme.

Frangipane

  1. Smula marsipanen i en skål och tillsätt socker och smör.
  1. Vispa till en krämig konsistens.
  1. Tillsätt sedan äggen ett i taget medan du vispar.
  1. Tillsätt mjölet och blanda ihop degen.

Topping

  1. Halvera äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor.
  1. Kavla ut mördegen så att den passar i en stor form och täcker både botten och kant.
  1. Fördela degen i den smörade formen och toppa med frangipane.
  1. Lägg äpplklyftorna tillsammans i små buntar med 4–5 tunna klyftor.
  1. Strö över kanel och socker och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i ca 30 min.
  1. Strö över mandelsplitter och servera eventuellt med crème fraîche eller vispad grädde.