Äppelpaj deluxe

Prova lyxversionen av den klassiska äppelpajen.

Äppelpaj deluxe

Prova den här lyxiga versionen av en klassisk äppelpaj med mördeg och toppa med en fragipane och naturligtvis massor av söta äpplen.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Mördeg:

  • 50 g vetemjöl
  • 25 g florsocker
  • 30 g kallt smör
  • ¼ litet ägg

Frangipane:

  • 37 g marsipan
  • 25 g rörsocker
  • 25 g mjukt smör
  • ½ ägg
  • 12 g vetemjöl

Topping:

  • äpplen
  • ¼ msk malen kanel
  • ¼ msk rörsocker
  • ½ msk mandelsplitter

Gör så här:

Mördeg

  1. Blanda vetemjöl och florsocker i en skål och smula ner smöret.
  1. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen.
  1. Lägg mördegen i kylskåpet i ca 1 timme.

Frangipane

  1. Smula marsipanen i en skål och tillsätt socker och smör.
  1. Vispa till en krämig konsistens.
  1. Tillsätt sedan äggen ett i taget medan du vispar.
  1. Tillsätt mjölet och blanda ihop degen.

Topping

  1. Halvera äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor.
  1. Kavla ut mördegen så att den passar i en stor form och täcker både botten och kant.
  1. Fördela degen i den smörade formen och toppa med frangipane.
  1. Lägg äpplklyftorna tillsammans i små buntar med 4–5 tunna klyftor.
  1. Strö över kanel och socker och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i ca 30 min.
  1. Strö över mandelsplitter och servera eventuellt med crème fraîche eller vispad grädde.