© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær Bakverk Äppelpaj deluxe Prova lyxversionen av den klassiska äppelpajen. Af Lone Kjær — 05. oktober 2021 #kaka Äppelpaj deluxe Prova den här lyxiga versionen av en klassisk äppelpaj med mördeg och toppa med en fragipane och naturligtvis massor av söta äpplen. Det här behöver du: Undvik att skärmen släcks Ingredienser - 2 personer + Mördeg: 50 g vetemjöl 25 g florsocker 30 g kallt smör ¼ litet ägg Frangipane: 37 g marsipan 25 g rörsocker 25 g mjukt smör ½ ägg 12 g vetemjöl Topping: 1¼ äpplen ¼ msk malen kanel ¼ msk rörsocker ½ msk mandelsplitter Gör så här: Mördeg Blanda vetemjöl och florsocker i en skål och smula ner smöret. Tillsätt ägget och arbeta ihop degen. Lägg mördegen i kylskåpet i ca 1 timme. Frangipane Smula marsipanen i en skål och tillsätt socker och smör. Vispa till en krämig konsistens. Tillsätt sedan äggen ett i taget medan du vispar. Tillsätt mjölet och blanda ihop degen. Topping Halvera äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Kavla ut mördegen så att den passar i en stor form och täcker både botten och kant. Fördela degen i den smörade formen och toppa med frangipane. Lägg äpplklyftorna tillsammans i små buntar med 4–5 tunna klyftor. Strö över kanel och socker och grädda kakan i mitten av ugnen på 175 °C i ca 30 min. Strö över mandelsplitter och servera eventuellt med crème fraîche eller vispad grädde. Relaterade artiklar Bakverk Mazariner med björnbär och vaniljkräm Bakverk Matiga bullar med kryddörter Bakverk Kryddmuffins med marcipanstjärnor Bakverk Citronkakor, vit choklad, mandel och mjuk maräng Bakverk Focaccia med salt och rosmarin Bakverk Spröda grissini med choklad och havssalt