© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Julkaka med amarenakörsbär

12–14 personer

Årets julkaka bjuder på en underbar kombination av söta italienska amarenakörsbär och god mörk choklad. Kakan är intensiv och oemotståndlig, och håller sig bra i flera dagar vid förvaring i en behållare med lock.

Detta behöver du:

Chokladkaka

  • 250 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 5 äggulor
  • 200 g ljust rörsocker
  • 200 g mandelmjöl
  • 2 tsk malen kanel
  • 50 g hackade valnötter
  • 1⁄2 dl saft/lag från körsbären
  • 100 g amarenakörsbär
  • 1–2 msk vetemjöl
  • 5 äggvitor

Garnering

  • 1–2 msk kakao
  • Vit och mörk choklad
  • 1–2 msk amarenakörsbär
  • Lite saft/lag

Så gör du:

Chokladkaka

  1. Grovhacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med smöret.
  2. Smält över vattenbad och rör ihop så att du får ett skinande blankt och slätt chokladsmör.
  3. Tillsätt äggulor och hälften av sockret i en skål och vispa ljust och pösigt.
  4. Vispa ner den smälta chokladblandningen.
  5. Tillsätt mandelmjöl, kanel, hackade valnötter och saft/lag från körsbären. Arbeta ihop smeten.
  6. Låt körsbären rinna av – spara saften – och vänd dem i vetemjöl för att förhindra att de sjunker ner i kakan när du gräddar den.
  7. Vispa äggvitorna till styvt skum med resten av sockret och vänd försiktigt ner äggskummet i smeten tillsammans med körsbären.
  8. Fördela smeten i en smord och mjölad stjärnform – vi gräddade kakan i en silikonform men du kan även använda en springform på ca 25 cm.
  9. Grädda kakan i 175 °C varmluft i ca 45 minuter tills den har satt sig. Stick med en potatissticka för att se om pajen är färdiggräddad.
  10. Följer det med smet upp gräddar du kakan lite längre.
  11. Låt kakan svalna.

Garnering

  1. Gör spån av choklad. Sikta kakao över kakan och toppa med chokladspån och körsbär.
  2. Droppa över saft/ lag och servera.