

Årets julkaka med körsbär
Kakan är intensiv och oemotståndlig. Dessutom klarar den sig fint i flera dagar.
AfLone Kjær
Julkaka med amarenakörsbär
12–14 personerÅrets julkaka bjuder på en underbar kombination av söta italienska amarenakörsbär och god mörk choklad. Kakan är intensiv och oemotståndlig, och håller sig bra i flera dagar vid förvaring i en behållare med lock.
Detta behöver du:
Chokladkaka
250 g mörk choklad
150 g smör
5 äggulor
200 g ljust rörsocker
200 g mandelmjöl
2 tsk malen kanel
50 g hackade valnötter
1⁄2 dl saft/lag från körsbären
100 g amarenakörsbär
1–2 msk vetemjöl
5 äggvitor
Garnering
1–2 msk kakao
Vit och mörk choklad
1–2 msk amarenakörsbär
Lite saft/lag
Så gör du:
Chokladkaka
Grovhacka chokladen och lägg i en skål tillsammans med smöret.
Smält över vattenbad och rör ihop så att du får ett skinande blankt och slätt chokladsmör.
Tillsätt äggulor och hälften av sockret i en skål och vispa ljust och pösigt.
Vispa ner den smälta chokladblandningen.
Tillsätt mandelmjöl, kanel, hackade valnötter och saft/lag från körsbären. Arbeta ihop smeten.
Låt körsbären rinna av – spara saften – och vänd dem i vetemjöl för att förhindra att de sjunker ner i kakan när du gräddar den.
Vispa äggvitorna till styvt skum med resten av sockret och vänd försiktigt ner äggskummet i smeten tillsammans med körsbären.
Fördela smeten i en smord och mjölad stjärnform – vi gräddade kakan i en silikonform men du kan även använda en springform på ca 25 cm.
Grädda kakan i 175 °C varmluft i ca 45 minuter tills den har satt sig. Stick med en potatissticka för att se om pajen är färdiggräddad.
Följer det med smet upp gräddar du kakan lite längre.
Låt kakan svalna.
Garnering
Gör spån av choklad. Sikta kakao över kakan och toppa med chokladspån och körsbär.
Droppa över saft/ lag och servera.
Årets julkaka bjuder på en underbar kombination av söta italienska amarenakörsbär och god mörk choklad. Kakan är intensiv och oemotståndlig, och håller sig bra i flera dagar vid förvaring i en behållare med lock.