Citronkakor, vit choklad, mandel och mjuk maräng

Vi bakar små citronkakor med vit choklad och mandel till dessert. Om kakorna bakas i portionsformar räcker receptet till 12 små kakor.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st

Citronkakor:

  • 33 g mandelmjöl
  • 16 g polenta
  • ¼ tsk bakpulver
  • 33 g mjukt smör
  • 20 g ljust rörsocker
  • ½ ägg
  • Rivet skal av 2 citroner
  • 12 g vit choklad
  • 4 g mandelspån

Citronglaze:

  • ⅓ msk flytande honung
  • Saft från 1 citron

Mjuk maräng:

  • äggvitor, ev. pastöriserade
  • 12 g socker
  • Florsocker att pudra över
  • Skogssyra till garnering

Gör så här:

Citronkakor

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  1. Pensla 12 små formar eller klä botten av en form med bakplåtspapper och smöra sidorna.
  1. Blanda mandelmjöl med polenta och bakpulver.
  1. Vispa smör med socker tills det är mjukt.
  1. Tillsätt äggen ett i taget.
  1. Rör ner mjölet i degen tillsammans med rivet citronskal och hackad vit choklad.
  1. Fördela degen i formarna och strö över mandelspån.
  1. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12 minuter tills de är gyllene.
  1. Om du gräddar degen i en stor form – t.ex. en springform på ca 24 cm i diameter – ska den gräddas i ca 30 min.
  1. Stick med en potatissticka för att se om kakan är färdiggräddad. Följer det med smet upp behöver kakan gräddas ytterligare en stund.
  1. Låt kakorna svalna på ett brödgaller.

Citronglaze

  1. Häll flytande honung och citronsaft i en liten kastrull och rör ihop tills honungen smälter.
  1. Låt glazen svalna något innan den hälls över kakan.

Mjuk maräng

  1. Vispa äggvitorna till ett styvt skum.
  1. Tillsätt sockret pö om pö och vispa till en mjuk maräng.
  1. Pudra florsocker över kakorna före servering.
  1. Garnera med skogssyra och servera med mjuk maräng.