Marsipan-kardemumma-cruffins

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

Det här behöver du:

  • 4 g jäst
  • ¼ dl vatten
  • ⅓ dl mjölk
  • ⅓ msk socker
  • tsk salt
  • g vetemjöl
  • 16 g kallt smör

Remons (fyllning):

  • 25 g smör
  • 12 g socker
  • 25 g riven marsipan
  • ⅓ st malen kardemumma

Dekoration:

  • Florsocker

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i varmt vatten och tillsätt mjölk, socker och salt.
  1. Smula ner smöret i hälften av mjölet och rör ner i jästblandningen.
  1. Tillsätt resten av mjölet pö om pö och knåda degen.
  1. Den ska vara mjuk och elastisk.
  1. Låt den jäsa övertäckt i 45 min.
  1. Rör ihop smör, socker, marsipan och kardemumma till en remons.
  1. Banka ut degen och dela den i 6 lika stora bitar.
  1. Kavla ut varje degbit till en mycket tunn, avlång platta.
  1. Bred på remons och rulla ihop degen hårt samtidigt som du drar lite i den, så att du får en avlång korv.
  1. Dela korven längs mitten med en vass, mjölad kniv.
  1. Tvinna ihop varje halva till en halvlös knut och vik in ändarna undertill.
  1. Lägg knytena i en smord muffinsform.
  1. Upprepa med resten och låt alla knyten vila övertäckta i ca 1 timme under en fuktig duk.
  1. Grädda på 180 grader i ca 25 min. tills de är spröda, gyllene och luftiga.
  1. Låt dem svalna något, strö över florsocker och servera dem varma och nygräddade.

TIPS: De kan även frysas och enkelt värmas före servering. Prova gärna med kanel och rivet citron- eller apelsinskal istället för kardemumma.