Focaccia © Opskrift og styling: Lone Kjær, Foto: Tia Borgsmidt

Focaccia med salt och rosmarin

Ett härligt, enkelt matbröd där degen tillagas dagen innan.

Focaccia med salt och rosmarin

Ett stort, oemotståndligt matbröd med mycket god smak. Degen kalljäses och det är ett enkelt och gott matbröd.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stort focacciabröd

Det här behöver du:

  • 10 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 4 msk olivolja
  • 30 g flingsalt
  • 400 g fullkornsdurummjöl
  • 800 g italienskt tipo 00-vetemjöl
  • 8 kvistar rosmarin
  • Lite olivolja
  • flingsalt

Gör så här:

Dag 1
  • Värm vattnet så att det blir fingervarmt, häll över i en skål och lös upp jästen i det.
    1. Tillsätt olivolja och salt och rör sedan ner fullkornsdurummjöl och vetemjöl. Degen ska blandas länge, ca 10 min. och vara trögflytande.
    1. Täck över degen och låt jäsa i kylskåp till nästa dag.

    Dag 2
  • Lägg bakplåtspapper i en eldfast form, ca 25 x 30 cm, eller i en långpanna.
    1. Vält över degen i formen. Tryck ut den försiktigt så gott du kan så att den passar formen.
    1. Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats i ca en timme.
    1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Gör små fördjupningar i degen med fingrarna.
    1. Droppa lite olivolja på ytan och strö över lite flingsalt och färsk rosmarin.
    1. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25 min.
    1. Låt brödet svalna i formen.