Focaccia med salt och rosmarin

Ett stort, oemotståndligt matbröd med mycket god smak. Degen kalljäses och det är ett enkelt och gott matbröd.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stort focacciabröd

Det här behöver du:

  • 10 dl vatten
  • 20 g jäst
  • 4 msk olivolja
  • 30 g flingsalt
  • 400 g fullkornsdurummjöl
  • 800 g italienskt tipo 00-vetemjöl
  • 8 kvistar rosmarin
  • Lite olivolja
  • flingsalt

Gör så här:

Dag 1

  1. Värm vattnet så att det blir fingervarmt, häll över i en skål och lös upp jästen i det.
  1. Tillsätt olivolja och salt och rör sedan ner fullkornsdurummjöl och vetemjöl. Degen ska blandas länge, ca 10 min. och vara trögflytande.
  1. Täck över degen och låt jäsa i kylskåp till nästa dag.

Dag 2

  1. Lägg bakplåtspapper i en eldfast form, ca 25 x 30 cm, eller i en långpanna.
  1. Vält över degen i formen. Tryck ut den försiktigt så gott du kan så att den passar formen.
  1. Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats i ca en timme.
  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Gör små fördjupningar i degen med fingrarna.
  1. Droppa lite olivolja på ytan och strö över lite flingsalt och färsk rosmarin.
  1. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25 min.
  1. Låt brödet svalna i formen.