Gammeldags vaniljkransar

Vaniljkransar är en fröjd för ögat och en lust för gommen. De hör naturligt till det danska julbordet tillsammans med klenäterna och pepparkakorna, men vaniljkransen är så mycket mer än en julkaka. Den gör sig bra året om. Och så ska den helst göras med mandelmjöl – som i det här klassiska vaniljkransreceptet.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

Det här behöver du till dina vaniljkransar:

  • 8¾ g socker
  • 10 g mjukt smör
  • ¼ ägg
  • 12 g mjöl
  • 3¾ g mandlar
  • ¼ vaniljstång

Gör så här:

  1. Använd en matberedare och mal mandlarna så att de blir till mjöl.
  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna.
  1. Blanda socker, vaniljkorn, mjöl, mandelmjöl och ägg.
  1. Lägg degen i en sprits med en stjärntyll eller använd en fryspåse som du klipper hål i.
  1. Gör små cirklar på bakplåtspapper med en diameter på ca 4–5 cm och fördela dem med lite avstånd så att de inte gräddar ihop.
  1. Sätt ugnen på 200 grader och grädda dem i ca 6 minuter eller tills de är vackert gyllene.
  1. Kyl dem på ett galler

Ha en god jul och en god vaniljkrans!