Surdegsfrallor

Det kräver lite tålamod, men när du väl har lärt dig hur man bakar goda surdegsfrallor är det lätt att bli beroende.

Att sätta igång surdegen:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

Det här behöver du:

  • 1 dl vatten
  • 30 g vetemjöl
  • 12 g rågmjöl

Gör så här:

  1. Häll vattnet i en skål och tillsätt de två mjölsorterna. Blanda väl och häll över i en ren glasburk.
  1. Låt burken stå på köksbordet i 4–5 dagar utan att locket är helt förslutet.
  1. Degen ska kunna andas.
  1. Rör om varje dag och låt stå tills den bubblar och doftar syrligt.
  1. När du använder lite av surdegen ska du mata den med samma mängd vatten, vetemjöl och rågmjöl så att du hela tiden håller din surdeg fräsch och igång.
  1. Ersätt 1 dl befintlig surdeg med 1 dl vatten blandat med rågmjöl och vetemjöl.

Surdegsfrallor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Det här behöver du:

  • 4 dl kallt vatten
  • 5 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1 msk salt
  • 150 g havregryn
  • 50 g rågmjöl
  • g siktat ölandsvetemjöl

Gör så här:

  1. Häll vattnet i en skål och lös upp jästen.
  1. Tillsätt surdeg, salt, havregryn och rågmjöl.
  1. Tillsätt ölandsvete lite i taget. Spara lite av mjölet och kör degen i matberedaren tills den släpper skålen och börjar bli smidig.
  1. Du kan eventuellt göra ett glutenprov där du sträcker ut degen mellan fingrarna utan att den går sönder. När degen är tillräckligt knådad ställer du den övertäckt i kylen i 10—20 timmar.
  1. Ta ut degen ur kylskåpet och vänd ut den på mjölat bakbord.
  1. Dela den i 8–10 bitar och fördela dem på ett ark bakplåtspapper.
  1. Låt en plåt stå kvar i ugnen och sätt ugnen på 250°.
  1. När ugnen är varm flyttar du över frallorna på bakplåtspappret till den varma plåten.
  1. Grädda frallorna i ugnen i ca 15 min tills de är frasiga och har fått en mörk yta.