© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Juldoftande fikonkakor

Mellan de stjärnformade mördegskexen gömmer sig ljuvlig fikonmarmelad.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Fikonsnittar med glasyr Ca 10 st.

Stjärnkakorna påminner lite om hallonsnitt, men i en mer julvänlig version. Kakorna av söt mördeg har lagts ihop två och två med fikonmarmelad emellan och är naturligtvis pyntade med glasyr och kakpynt.

Detta behöver du: Fikonsnittar
  • 1 sats mördeg
  • 1 burk fikonmarmelad
  • Glasyr
  • 150 g florsocker
  • 1 äggvita/kokande vatten
  • Kakpynt – vitt, silver- och bronspulver
  • Så gör du: Fikonsnittar
  • Tillaga mördegen enligt beskrivningen.
  • Dela mördegen i två bitar och kavla ut dessa på en mjölad arbetsbänk till en tjocklek om ca 3 mm.
  • Stansa ut stjärnor och lägg dessa försiktigt på en bakplåtspappersklädd bakplåt.
  • Grädda kakorna gyllenbruna i ugnen i 200 C° i 10–12 minuter. Låt stjärnorna svalna.
  • Bred försiktigt ett tunt lager fikonmarmelad på hälften av stjärnorna.
  • Lägg försiktigt på resten av stjärnorna.
  • Glasyr
  • Gör en glasyr genom att blanda florsocker och äggvita eller kokande vatten. Dekorera kakorna med glasyr och garnera dem.