Matiga bullar med kryddörter

Spröda, luftiga och välsma- kande matbröd med örter – ett genialt tillbehör till både förrätt och huvudrätt.

Degen är kalljäst och kan även användas till ett stort focaccia-bröd om du så föredrar.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bullar

  • 1 dl kallt vatten
  • 3 g jäst
  • ½ tsk honung
  • ¼ msk salt
  • ¼ msk olivolja
  • 40 g italienskt vetemjöl, tipo 00
  • 60 g italiensk durum- mjöl

Topping

  • olivolja
  • salvia
  • rosmarin
  • flingsalt

Dag 1

  1. Värm vattnet i en skål och lös upp jästen i det.
  1. Tillsätt honung och rör om.
  1. Tillsätt salt och olivolja och rör ner de två mjölsorterna i vätskan lite i taget.
  1. Arbeta ihop till en deg. Degen ska knådas länge, så använd en köksmaskin.
  1. Kör maskinen i ca 15 minuter, tills degen är glansig, smidig, fuktig och elastisk.
  1. Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylen i ca 10 timmar till nästa dag.

Dag 2

  1. Ta ut degen från kylskåpet.
  1. Vält ut den på ett mjölat bord och dela den i 10 delar.
  1. Forma försiktigt delarna till runda, lite platta bullar och fördela dem på två bakplåtspapper.
  1. Forma ett hål i mitten med fingrarna. Pensla med olivolja och garnera med örter. Strö över lite flingsalt.
  1. Värm ugnen till 250 grader i varmluftsugn och låt plåtarna stå i ugnen tills de är varma.
  1. Lyft försiktigt över bakplåtspapperna med bullarna till de varma plåtarna och baka bröden i ca 15 minuter tills de får en gyllene färg.
  1. Låt bullarna svalna på ett brödgaller.