© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Nötpaj med mazarin och karamell

En läcker och vacker paj som passar perfekt till julens alla festligheter.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Nötpaj med mazarin och karamell Till ca 12 personer

I denna vackra nötpaj använder vi den spröda mördegen som botten. Tillsammans med den läckra mazarinfyllningen och söt nötkaramell blir den en fröjd för gommen.

Detta behöver du: Paj
  • 1 sats mördeg
  • 1 ägg för pensling
  • Mazarinfyllning
  • 125 g marsipan
  • 100 g ljust rörsocker
  • 75 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 30 g vetemjöl
  • Nötkaramell
  • 150 g nötter, t.ex. hassel- och valnötter
  • 150 g smör
  • 110 g ljust rörsocker
  • 2 msk honung
  • Så gör du: Mördeg
  • Grovriv marsipanen och blanda med rörsocker. Vispa ner smöret och tillsätt ägget.
  • Tillsätt mjölet och rör till en slät massa.
  • Fördela mazarinfyllningen på mördegen och grädda pajen gyllenbrun i 180 C° varmluft i ca 25 minuter.
  • Stick med en potatissticka för att se om pajen är färdiggräddad.
  • Följer det med mazarinfyllning upp låter du pajen stå inne ett tag till.
  • Mazarinfyllning
  • Grovriv marsipanen och blanda med rörsocker. Vispa ner smöret och tillsätt ägget.
  • Tillsätt mjölet och rör till en slät massa.
  • Fördela mazarinfyllningen på mördegen och grädda pajen gyllenbrun i 180 C° varmluft i ca 25 minuter.
  • Stick med en potatissticka för att se om pajen är färdiggräddad.
  • Följer det med mazarinfyllning upp låter du pajen stå inne ett tag till.
  • Nötkaramell
  • Grovhacka nötterna och lägg dem i en tjockbottnad kastrull med smör, socker och honung. Koka upp massan.
  • Dra bort kastrullen från värmen och fördela nötmassan på pajen.
  • Kavla ut resten av degen på en mjölad arbetsbänk och stansa ut stjärnor – gärna i olika storlekar. Toppa pajen med dessa.
  • Pensla stjärnorna med vispat ägg. Grädda pajen i 5–8 minuter tills stjärnorna är vackert gyllenbruna.
  • Låt nötpajen svalna före servering.