© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Nötpaj med mazarin och karamell

Till ca 12 personer

I denna vackra nötpaj använder vi den spröda mördegen som botten. Tillsammans med den läckra mazarinfyllningen och söt nötkaramell blir den en fröjd för gommen.

Detta behöver du:

Paj

  • 1 sats mördeg
  • 1 ägg för pensling

Mazarinfyllning

  • 125 g marsipan
  • 100 g ljust rörsocker
  • 75 g mjukt smör
  • 1 ägg
  • 30 g vetemjöl

Nötkaramell

  • 150 g nötter, t.ex. hassel- och valnötter
  • 150 g smör
  • 110 g ljust rörsocker
  • 2 msk honung

Så gör du:

Mördeg

  1. Grovriv marsipanen och blanda med rörsocker. Vispa ner smöret och tillsätt ägget.
  2. Tillsätt mjölet och rör till en slät massa.
  3. Fördela mazarinfyllningen på mördegen och grädda pajen gyllenbrun i 180 C° varmluft i ca 25 minuter.
  4. Stick med en potatissticka för att se om pajen är färdiggräddad.
  5. Följer det med mazarinfyllning upp låter du pajen stå inne ett tag till.

Mazarinfyllning

  1. Grovriv marsipanen och blanda med rörsocker. Vispa ner smöret och tillsätt ägget.
  2. Tillsätt mjölet och rör till en slät massa.
  3. Fördela mazarinfyllningen på mördegen och grädda pajen gyllenbrun i 180 C° varmluft i ca 25 minuter.
  4. Stick med en potatissticka för att se om pajen är färdiggräddad.
  5. Följer det med mazarinfyllning upp låter du pajen stå inne ett tag till.

Nötkaramell

  1. Grovhacka nötterna och lägg dem i en tjockbottnad kastrull med smör, socker och honung. Koka upp massan.
  2. Dra bort kastrullen från värmen och fördela nötmassan på pajen.
  3. Kavla ut resten av degen på en mjölad arbetsbänk och stansa ut stjärnor – gärna i olika storlekar. Toppa pajen med dessa.
  4. Pensla stjärnorna med vispat ägg. Grädda pajen i 5–8 minuter tills stjärnorna är vackert gyllenbruna.
  5. Låt nötpajen svalna före servering.