Hembakt bröd på ölandsvete med salvia, rosmarin och olivolja.
Af
Lone Kjær
— 08. oktober 2021
Ölandsbröd med örter
Kalljäsning är genialiskt och kräver bara en liten mängd jäst, färskt mjöl och en matberedare som kan arbeta degen länge. Resultatet är ett härligt bröd som kan serveras som tillbehör till alla tre rätterna.
Det här behöver du:
Undvik att skärmen släcks
Ingredienser
2
personer
Kalljäst deg:
5
dl
kallt vatten
10
g
jäst
1
msk
flytande honung
1
msk
olivolja
1
msk
grovsalt
250
g
ölandsvetemjöl (fullkorn)
300
g
siktat ölandsvetemjöl
Garnering:
Olivolja
Chili, basilikablad, salvia, rosmarin, timjan
Flingsalt
Gör så här:
Dag 1
Häll vattnet i en skål och lös upp jästen i det.
Tillsätt honung, olivolja och salt och arbeta först in fullkornsvetemjölet och sedan det siktade ölandsvetemjölet i degen.
Låt degen gå länge i en matberedare, i ca 15 minuter, tills den är tjock och har samma konsistens som en gröt. Gör gärna ett glutentest där du tar en liten klump deg och sträcker ut den. Om du kan se ljuset igenom utan att degen går sönder är den tillräckligt knådad.
Ställ degen övertäckt i kylen till nästa dag.
Dag 2
Ta ut degen ur kylskåpet och häll ut den på ett ark med bakplåtspapper. För ihop degen lite i sidorna så att den får fin form. Låt degen jäsa övertäckt i några timmar.
Sätt ugnen på 250 °C. Låt en plåt stå kvar i ugnen så att den blir ordentligt varm. Fös ihop brödet lite till, ringla över olivolja, strö över flingsalt och garnera med chili och olika kryddörter.
Sänk värmen till 225° och lägg bakplåtspappret med brödet på den varma plåten. Grädda brödet i ca 30 min. Låt brödet svalna på ett galler innan du skär upp det.