Bröd med äpple och hasselnötter

Det välsmakande och rustika matbrödet är helt perfekt med ett tjockt lager smör och marmelad och till ost.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stort matbröd

Det här behöver du:

  • 4 dl lättfil
  • 50 g jäst
  • 2 msk honung
  • 4 tsk salt
  • 4 äpplen, ca 150 g
  • 100 g hasselnötter
  • 400 g vitt fullkornsvetemjöl
  • 300 g ölandsvetemjöl
  • 2 äpple för garnering
  • 4 msk hasselnötter för garnering

Gör så här:

  1. Häll lättfilen i en skål och lös upp jästen i den. Tillsätt honung och salt.
  1. Riv äpplena på den grova sidan av ett rivjärn och vänd ner i degen tillsammans med hasselnötter och fullkornsvetemjöl och rör ihop.
  1. Knåda degen med ölandsvete tills den är slät och smidig men ändå lite fuktig.
  1. Låt degen stå övertäckt för jäsning på en varm plats i ca 1 timme.
  1. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och forma den till ett stort bröd. Lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
  1. Lägg en fuktig kökshandduk över och låt brödet efterjäsa i ca 30 min.
  1. Skär äpplet i tunna skivor och fördela dem ovanpå brödet. Strö hackade hasselnötter över.
  1. Grädda brödet på nedersta falsen i en förvärmd ugn på 225 grader varmluft i ca 30 min.
  1. Låt brödet svalna på ett bakgaller innan du skär det i skivor.