Hallonsnittar i nya kläder

Hallonsnitten är en genial kaka som är oemotståndlig. Surt, sött och salt. Krispig och mjuk. Mums! Här är ett recept på snitten i lite modernare kläder med ett mer Instagram-vänligt uttryck.

Ingredienser till hallonsnittarna:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Mördeg:

  • 100 g mjöl
  • 25 g mandel
  • 50 g florsocker
  • ½ tsk vaniljsocker (gärna rent vaniljpulver om du har det)
  • 70 g kallt smör
  • Lite salt
  • 1 äggula
  • Lite kallt vatten
  • ½ tsk rivet apelsin- eller citronskal

Hallonmarmelad:

  • 50
  • 100
  • Färskpressad saft från ½ citron
  • ½ vaniljstång

Garnering:

  • 20 g hallon
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • 50 g florsocker
  • Röd harsyra, halva hallon, strössel eller något helt annat. Allt kan användas – bara du tycker att det är snyggt och passar till snitten.

Så här gör du dina hallonsnittar:

  1. Skålla mandlarna och låt dem torka. Häll mjöl, mandel, florsocker, vanilj, salt och ev. skal från citron/apelsin i en minihackare eller matberedare och blanda massan tills mandlarna har samma konsistens som mjölet och sockret. Skär smöret i små bitar och lägg i matberedaren. Blanda tills det precis har mixats in i blandningen.
  1. Häll massan i en skål och tillsätt äggulorna. Arbeta försiktigt ihop degen med en gaffel. Om massan är för torr tillsätter du kallt vatten i mycket små mängder. Knåda inte för mycket. Packa in degen i plastfolie och lägg den i kylskåpet i minst 1,5 timme, gärna över natten.
  1. Ta ut mördegen ur kylskåpet och kavla ut den på mjölat bord tills den är ca 3–4 mm tjock. Skär ut eller stick ut fyrkanter med en linjal och kniv eller en kvadratisk utstickare på 5x5 cm. Lägg kakorna på en bit bakplåtspapper. Du behöver omkring 16–20 bottnar.
  1. Grädda kakorna på 200 grader i 15–20 minuter eller tills de är mörkt gyllenbruna. Låt svalna.
  1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Mosa dem tillsammans med lite av sockret. Lägg hallon, socker, citronsaft, vaniljstång och vaniljsocker i en kastrull. Låt sjuda i 7–10 minuter eller längre tills hallonen kokat ur och du har en tjock marmelad. Häll blandningen i en skål och låt svalna.
  1. Ställ skålen med hallonen, citronsaften och vattnet i en mikrovågsugn och värm upp. Mosa hallonen med en gaffel och sila saften. Gör en glasyr av florsockret och en del av hallonsaften. Tillsätt mer florsocker eller vätska för att få rätt konsistens – inte för tunn, inte för tjock.
  1. Bred ut ett lager marmelad på hälften av bottnarna. Dekorera resterande bottnar med glasyren. Lägg ihop bottnarna och garnera snittarna precis som du vill ha dem.

Tips:

Om du vill att glasyren ska ha en viss form kan du lägga den i en sprits och klippa ett pyttelitet hål – då blir det lättare att kontrollera.

Tips:

Du kan forma dina snittar precis som du vill. Runda, rektangulära eller som hjärtan. Bara fantasin och utsticksformen sätter gränser.

Receptet på de läckra hallonsnittarna samt foto och styling kommer från Treats by Thea.