© Foto: Andreas Mikkel Hansen

Så här tar du hand om din surdeg

Hur ska du ta hand om din surdeg och hur ofta ska den ”matas”? Här hittar du Gorm Wiswehs tips.

Gorm Wisweh ... driver 11 gourmetpizzerior, är tv-kock och matskribent. Utöver det är han också livsmedelsutvecklare och satsar stort på att producera klimatvänligt.

Starta en ny surdeg:
  • Blanda lika delar vatten och mjöl.
  • Låt stå utanför kylskåpet med lock på i tre dagar och tillsätt dagligen lika delar vatten och mjöl till surdegen.
  • På fjärde dagen ska surdegen börja verka levande efter matningen.
  • Använda surdeg
  • Surdeg kan användas i stället för jäst när den mår bra och är levande. Om du är osäker på surdegens jäsförmåga kan du tillsätta lite jäst för att se till att ämnet jäser.
  • Kom ihåg att din surdeg alltid ger smak, så använd den även om det inte kommer in luftbubblor i jäsämnet.
  • Tänk på att mata surdegen varje dag så att den passar för den mängd som används vid bakning. Då behöver du inte slänga bort hela tiden.
  • Obs!
  • Surdegen ska alltid dofta gott av öl, yoghurt eller jäst. Doftar den av annat ska den kasseras.
  • Kärlet ska alltid vara rent och snyggt på utsidan.
  • Tänk på surdegen som ditt barn: Den ska skötas, vårdas, tvättas, matas och få kärlek varje dag. En surdeg är levande och måste skötas om.
  • LÄS OCKSÅ: Världens enklaste pizzaugn