Gorm Wisweh

... driver 11 gourmetpizzerior, är tv-kock och matskribent. Utöver det är han också livsmedelsutvecklare och satsar stort på att producera klimatvänligt.

Starta en ny surdeg:

  • Blanda lika delar vatten och mjöl.
  • Låt stå utanför kylskåpet med lock på i tre dagar och tillsätt dagligen lika delar vatten och mjöl till surdegen.
  • På fjärde dagen ska surdegen börja verka levande efter matningen.

Använda surdeg

  • Surdeg kan användas i stället för jäst när den mår bra och är levande. Om du är osäker på surdegens jäsförmåga kan du tillsätta lite jäst för att se till att ämnet jäser.
  • Kom ihåg att din surdeg alltid ger smak, så använd den även om det inte kommer in luftbubblor i jäsämnet.
  • Tänk på att mata surdegen varje dag så att den passar för den mängd som används vid bakning. Då behöver du inte slänga bort hela tiden.

Obs!

  • Surdegen ska alltid dofta gott av öl, yoghurt eller jäst. Doftar den av annat ska den kasseras.
  • Kärlet ska alltid vara rent och snyggt på utsidan.
  • Tänk på surdegen som ditt barn: Den ska skötas, vårdas, tvättas, matas och få kärlek varje dag. En surdeg är levande och måste skötas om.