© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Julstjärnor med saffran och remons

14 st.

De söta saffransstjärnorna är riktigt läckra hembakta godsaker. I dem gömmer sig söt remons och smaken av jul ... och mycket annat.

Detta behöver du:

Deg

  • 1⁄2 paket saffran
  • 1 msk kokande vatten
  • 1 1⁄2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 25 g socker
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk hackad suckat
  • 2 msk soltorkade tranbär
  • 50 g valnötter
  • ca 350 g vetemjöl

Remons

  • 150 g smör
  • 50 g ljust rörsocker
  • 100 g riven marsipan
  • 1 ägg för pensling
  • Mandel för pynt

Så gör du:

Deg

  1. Lös upp saffran i kokande vatten. Värm mjölken fingervarm och smält smöret i den. Häll vätskan i en skål och lös upp jästen i den.
  2. Tillsätt saffran, socker, ägg, salt, kardemumma, vaniljsocker, hackade tranbär och hackade valnötter.
  3. Tillsätt och knåda ner vetemjöl i degen, lite i taget, tills du får en slät och smidig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt på en varm och dragfri plats i ca en timme.

Remons

  1. Rör smör med socker och riven marsipan till remons.
  2. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en kvadrat.
  3. Bred remons på degen och vik den i tre lager mot mitten (treslag). Stansa ut degen till stjärnor och lägg dem på en bakpappersklädd bakplåt.
  4. Låt jäsa i ca 15 minuter. Pensla stjärnorna med vispat ägg och garnera med mandel.
  5. Grädda kakorna vackert gyllenbruna i 200 °C i ca 15 minuter.

TIPS: Degen kan även formas till snurror. Efter att du har vikt degen i treslag, skär du den i remsor på ca 1 1⁄2 cm. Tvinna dem och knyt en knut på degen så att de formas till snurror. Följ därefter anvisningarna för julstjärnorna.