Enkelt och läckert bananbröd

Det här bananbrödet går snabbt och lätt att baka – för du använder bara några få ingredienser.

Har du några bruna bananer liggande passar det perfekt att baka det här bananbrödet med 70 % mörk choklad med apelsinsmak. Det passar utmärkt att servera efter maten och apelsinsmaken ger brödet en fräsch touch.

Du kan använda precis den choklad du gillar och tack vare bananbrödets fasta konsistens kan du lätt njuta av det som det är eller med smör eller sylt.

Om du ska göra en annan variant och vill göra det ännu nyttigare kan du också hoppa över chokladen eller tillsätta nötter i smeten.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Det här behöver du:

  • 4 mogna bananer (1 banan ska du toppa med)
  • 3 ägg
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g havregryn
  • 1 msk sirap eller flytande honung
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ¼ tsk salt
  • 50 g mörk choklad, gärna runt 70 %

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  1. Mosa tre av dina bananer i en skål.
  1. Tillsätt ägg, sirap/honung, kardemumma, kanel, bakpulver, vaniljsocker, salt, havregryn och mjöl.
  1. Använd en mixer eller stavmixer tills smeten är ordentligt flytande.
  1. Grovhacka din choklad och vänd ner den i smeten.
  1. Lägg smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper.
  1. Skär den sista bananen i runda, ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem ovanpå smeten. Tryck ner bananskivorna en aning, men inte för mycket, i smeten.
  1. Sätt bananbrödet i ugnen och grädda det i ca 40 minuter och låt det sedan stå i formen för att utnyttja eftervärmen.
  1. Stick en pinne i brödet mot slutet av gräddningen för att enkelt kontrollera om det är för kladdigt och behöver lite extra tid.