Bräserad fläskkarré med äpple, rotfrukter och porter

Säsongens första gryträtt är bräserad fläskkarré med äpplen, rotfrukter och öl. Servera med en krispig kålsallad och njut av den en blåsig höstdag.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Bräserad fläskkarré:

  • ½ lök
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 äpplen
  • 150 g rotfrukter, t.ex. jordärtskockor och palsternacka
  • 1 msk smör
  • ½ fläskkarré
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 dl porter
  • 1 dl äppelmust
  • ½ dl balsamvinäger
  • 12 g smör
  • Flingsalt och peppar

Tillbehör:

  • Grönkålssallad
  • Grovt bröd eller potatismos

Gör så här:

Bräserad fläskkarré

  1. Hacka löken. Pressa vitlöken. Skär äpplena i fyra delar. Ta bort kärnhuset och skär äpplena i klyftor.
  1. Skala rotfrukterna och skär i grova bitar.
  1. Smält smöret i en gryta och bryn karrén på båda sidor. Ta upp den och lägg den i en ugnsfast form.
  1. Bryn nu lök, vitlök, äpplen, rotfrukter och timjan ett par minuter och lägg sedan fyllningen i den ugnsfasta formen tillsammans med steken.
  1. Häll i porter och äppelmust och tillaga i varmluftsugn i 160 °C i ca 3 timmar.
  1. Häll balsamvinägern i en kastrull och reducera tills hälften återstår.
  1. Sila över lagen från steken i kastrullen och koka ihop till halva mängden.
  1. Montera såsen med smör och smaka av med flingsalt och peppar.
  1. Häll över såsen i formen med köttet och toppa med färsk timjan.
  1. Servera t.ex. med potatismos och en kålsallad.