Chokladmarängtårta med passionsfruktsskum

Till dessert bjuder vi på spröd chokladmaräng med ett lent passionsfruktsskum och fina dekorationer. Marängbottnarna kan gräddas i förväg och sedan går resten av tårtan snabbt att slänga ihop.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Chokladmaräng:

  • ¼ dl äggvitor, ev. pastöriserade
  • tsk vitvinsvinäger
  • 50 g socker
  • 25 g mörk choklad

Passionsfruktsskum:

  • 1¼ dl vispgrädde
  • mogna passionsfrukter

Dekoration:

  • Lakrids by Bülow-passionsfruktskulor
  • Styvmorsvioler att garnera med
  • Lite kakao att pudra över

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100 °C.
  1. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Tillsätt vinäger och vispa ett tag till.
  1. Tillsätt sockret gradvis och vispa till en tjock, vit och fast marängsmet.
  1. Smält chokladen i en skål i vattenbad och låt den svalna. Vänd försiktigt ner smält choklad i marängsmeten så att det bildas ränder och smeten blir marmorerad.
  1. Fördela marängmassan lite slarvigt på två bakplåtar med bakplåtspapper så att du får två runda bottnar.
  1. Ugnsgrädda marängbottnarna i 60 minuter och låt dem sedan svalna.
  1. Vispa grädden lätt pösig.
  1. Halvera passionsfrukterna. Skär passionsfrukterna och pressa ut saften och kärnorna i en skål.
  1. Sila bort kärnorna och vänd försiktigt ner saften i grädden.
  1. Lägg ihop marängbottnarna med passionsfruktsgrädde mellan. Garnera tårtan med passionsfruktskulor, styvmorsvioler och pudra över lite kakao.