Desserten är läcker, både för öga och mun. En chokladmarängtårta med passionsfruktsskum. Glasfat på fot från Kirppu, små koppar från Søstrene Grene.

© Foto: Tia Borgsmidt, Recept och styling: Lone Kjær

Chokladmarängtårta med passionsfruktsskum

8 personer

Til ldessert bjuder vi på spröd chokladmaräng med lent passionsfruktsskum. Marängbottnarna kan gräddas i förväg och sedan går resten av tårtan snabbt att svänga ihop.

Detta behöver du:

Chokladmaräng

  • 1 dl äggvitor, ev. pastöriserade
  • 1⁄2 tsk vitvinsvinäger
  • 200 g socker
  • 100 g mörk choklad

Passionsfruktsskum

  • 5 dl vispgrädde
  • 5 mogna passionsfrukter

Dekorationer

  • Lakrids by Bülow-passionsfruktkulor
  • Styvmorsvioler att garnera med
  • Lite kakao att pudra över

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 100 °C.
  2. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt vinäger och vispa dem ett tag till.
  3. Tillsätt sockret gradvis och vispa till en tjock, vit och fast marängsmet.
  4. Smält chokladen i en skål över vattenbad och låt den svalna.
  5. Vänd försiktigt smält choklad i marängsmeten så att det bildas ränder och smeten blir marmorerad.
  6. Klicka upp marängsmeten i två rundlar (bottnar) på två bakplåtsklädda plåtar.
  7. Ugnsgrädda marängbottnarna i 60 minuter och låt dem sedan svalna.
  8. Vispa grädden lätt pösig. Halvera passionsfrukterna. Pressa ut saft och kärnor i en skål. Sila bort kärnorna och vänd försiktigt ner saften i grädden.
  9. Lägg ihop marängbottnarna med passionsfruktsgrädde mellan. Garnera tårtan med passionsfruktskulor, styvmorsvioler och pura över lite kakao.