Otellotårta på helt nytt sätt

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Vaniljbotten:

  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg, stl M/L
  • 60 g ljust rörsocker
  • 120 g
  • ½ tsk bakpulver
  • 40 g potatismjöl
  • ½ ekologisk citron, saften

Tårtbotten:

  • 120 g mandel
  • 100 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g ljust rörsocker
  • 100 g mjukt smör

Körsbärs-/portvinssylt:

  • 200 g amarenakörsbär samt lag
  • 1 dl körsbärslikör eller portvin
  • 1 msk brun farin

Tårtkräm med vanilj:

  • 1 vaniljstång av bra kvalitet
  • 3 msk ljust rörsocker
  • 30 g maizena
  • 3 dl standardmjölk
  • 1 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk körsbärssylt (recept ovan)

Körsbärsgrädde för spritsning:

  • 4 gelatinblad
  • 1 dl körsbärslag från amarenakörsbär
  • 1 ekologisk citron, skal och saft
  • 4 dl vispgrädde

Gör så här:

Vaniljbotten:

  1. Vispa ihop vaniljsocker, ägg och rörsocker till en luftig och tjock äggblandning.
  1. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och potatismjöl och sikta ner i äggblandningen.
  1. Tillsätt citronsaft och blanda försiktigt.
  1. Häll över smeten i en springform (20 cm i diameter) där bottnen är klädd med bakplåtspapper.
  1. Grädda tårtan mitt i ugnen på 180 grader i ca 15-20 minuter, tills den ger efter vid lätt tryck.
  1. Låt bottnen svalna helt i formen innan du skär loss den och tar bort bakplåtspappret.
  1. Dela bottnen i två lika tjocka delar med en sågtandad kniv.

Tårtbotten:

  1. Hacka mandeln fint i en minihackare.
  1. Knåda ihop mandeln med övriga ingredienser till en jämn deg.
  1. Pressa ut degen ända ut till kanten i en springform (20 cm i diameter) klädd med bakplåtspapper på botten.
  1. Grädda bottnen på 180 grader varmluft i 20 minuter.
  1. Låt bottnen svalna i formen.

Körsbärs-/portvinssylt:

  1. Koka körsbär, körsbärslikör och brun farin i en liten kastrull och låt vätskan reducera till hälften.
  1. Det tar 10-15 minuter.
  1. Låt svalna.
  1. Användr 2 msk lag till tårtkrämen.

Tårtkräm med vanilj:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa försiktigt ur fröna.
  1. Spara den tomma vaniljstången.
  1. Blanda fröna med lite av rörsockret.
  1. Rör ut maizenaen i 2 msk mjölk och tillsätt äggulor, vaniljsocker och resten av rörsockret i blandningen.
  1. Blanda väl tills det är jämnt. Häll i resten av mjölken tillsammans med den urskrapade vaniljstången i en liten kastrull och värm till precis under kokpunkten.
  1. Tillsätt äggblandningen i kastrullen i en jämn stråle under konstant omrörning.
  1. Värm krämen tills den börjar bubbla och tjockna ordentligt, samtidigt som du fortsätter att vispa.
  1. Lyft sedan av kastrullen från värmen och fiska upp den tomma vaniljstången.
  1. Blanda ner körsbärssylten i vaniljkrämen.
  1. Ställ krämen i kylskåpet tills den är helt kall.
  1. Lägg en tårtring (20 cm i diameter) på den tallrik eller det fat du vill servera din färdiga tårta på.
  1. Lägg en bit tårtplast längs kanten på tårtringen.
  1. Placera den ena kakbottnen längst ned och fördela hälften av körsbärssylten på botten.
  1. Vispa vaniljkrämen jämn och klumpfri och tillsätt 2 msk. körsbärslag från körsbären.
  1. Vispa grädden till spritsbar konsistens och blanda med krämen.
  1. Fördela sedan hälften av vaniljkrämen över kakbotten. Dela vaniljbottnarna i två lika stora delar.
  1. Lägg den ena botten ovanpå vaniljkrämen och tryck lätt ner den.
  1. Bred på resten av körsbärssylten över vaniljbottnen och fördela resten av vaniljkrämen ovanpå.
  1. Avsluta med den sista vaniljbottnen.
  1. Ställ kakan svalt i minst tre timmar eller över natten.

Körsbärsgrädde för spritsning:

  1. Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i 20 minuter.
  1. Koka upp körsbärslagen tillsammans med finrivet citronskal och citronsaft i en liten kastrull.
  1. Ta bort från värmen och rör ut det blötlagda gelatinbladet i den varma saften.
  1. Låt svalna tills blandningen är ljummen.
  1. Vispa under tiden grädden till ett lätt gräddskum.
  1. Vänd försiktigt ihop grädden med saften, gärna i tre omgångar, för att bevara luften i skummet.
  1. Häll över körsbärsgrädden i en sprits.

Montering:

  1. Lossa kakan från tårtring och -plast och utvidga tårtringen med 2 cm (nu 22 cm i diameter).
  1. Klipp ett litet hål i spritspåsen.
  1. Spritsa grädden runt hela tårtan och ovanpå den.
  1. Frys kakan i två timmar.

Övrigt

  1. Chokladspray (gammalrosa färg) ätbara blommor, här krysantemum
  1. Lossa tårtan från tårtring och -plast.
  1. Lägg tårtan på ett bakgaller med en långpanna under.
  1. Spraya tårtan med chokladspray.
  1. Häll sedan över glasyr en bit in på tårtan och ned längs kanten så att den täcker ett litet område av tårtan.
  1. Dekorera slutligen med ätbara blommor och krysantemum.

TIPS

  • Köp en god sylt om du inte har tid att göra din egen.
  • Du kan hoppa över att glasera och spraya kakan.