Gammaldags ris à la Malta

Det goda gamla klassiska receptet på ris à la Malta som juldessert.

Ris à la Malta – på klassiskt vis

Det finns ingen skam i att föredra ris à la Malta på gammaldags manér. Men när den väl är tillagad från grunden på de bästa råvarorna kan man alltid lattja lite med tillbehören.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Ingredienser:

  • ⅓ l standardmjölk
  • vaniljstång
  • 41 g grötris
  • 25 g rörsocker
  • 40 g mandel
  • 1½ dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Koka försiktigt upp standardmjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och häll i både frön och stång. Häll grötriset i en sil, skölj med kallt vatten och låt rinna av innan det hälls ner i den kokande mjölken under omrörning.
  1. Sänk värmen och lägg på locket på grytan. Låt riset koka på svag värme i ca 30 minuter eller tills det är mjukt. Rör om i riset ofta under tillagningen. Tänk på att gröten ska vara slät eftersom riskornen suger upp en massa vätska under kylningen.
  1. Häll över det färdiga riset i en skål och strö socker över ytan. Ställ skålen i ett kallt vattenbad med isbitar. Sockret kommer att smälta helt.
  1. Skålla, skala och hacka mandeln grovt. Ta upp vaniljstången ur riset och vänd ner mandeln. Vispa grädden lätt och vänd försiktigt ner vispgrädden. Häll upp allt i en serveringsskål och låt ris à la Maltan stå kallt, gärna till nästa dag.

Tillbehör till ris à la Malta

Med den här ris à la Maltan i kylskåpet kan du börja ta ut svängarna. Gå på upptäcktsfärd på bobedre.dk efter ris à la Malta-recept. Där hittar du allt från ris à la malta-kaka till ris à la Malta med allt från granatäpple till björnbärskompott.