Gör denna enkla och läckra dessert med choklad och kola

Detta recept på chokladbitar innehåller den perfekta kombinationen av salt, söt på en spröd botten av kex.

Chokladbit med kola och crème fraiche

Söt, salt och härlig kombination av spröd kexbotten, mjuk kola och choklad. Kakan är oemotståndlig och mycket intensiv, så vi rekommenderar att den serveras i mindre bitar. Använd helst en socker-termometer för att se till att kolan får exakt rätt konsistens. Kakan blir för övrigt alla bäst om den görs dagen före servering.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 kaka (ca 18 st.)

Botten

  • 350 g digestivekex
  • 200 g smör

Kola

  • 150 g smör
  • 400 g socker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1½ dl ljus sirap
  • 100 g saltade, blandade nötter

Chokladganache

  • 300 g mörk choklad
  • 1½ dl vispgrädde

Servering

  • flingsalt
  • 8 msk crème fraiche, 15 %

Så här gör du

Botten

  1. Mixa digestivekex fint och lägg smulorna i en skål. Smält smöret och blanda med smulorna. Pressa ned smulmassan i en bakplåts- pappersklädd form (ca 15 x 15 cm) och ställ denna i kylskåpet.

Kola

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt därefter socker, vispgrädde och sirap och koka utan lock i 30–45 mi- nuter till ljusbrun kola. Koktiden varierar beroende på kastrullens storlek och temperaturen. Kolan är klar när sockertermometern visar 122 °C. Rör om i kolasmeten lite då och då.
  1. Låt kolan svalna ett par minuter innan du häller den över kexbottnen. Strö över nötter och ställ kallt i ett par timmar.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Om chokladen inte smälter kan du vid behov värma upp den på svag värme i ett vattenbad. Rör till en slät ganache och fördela den över kolatäcket. Ställ kakan i kylskåpet till nästa dag.

Servering

  1. Skär upp kakan i mindre bitar, strö över lite flingsalt och servera med en klick crème fraiche.