Kallskålsmousse

Silkeslen mousse med smak av den danska dessertklassikern kallskål (koldskål) är en härlig avslutning. Gör desserten dagen före och häll upp moussen i glas redo för servering.

Detta behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Kallskålsmousse:

  • gelatinblad
  • ½ vaniljstänger
  • Färskpressad saft från 3 citroner
  • 25 g socker
  • ¾ dl vispgrädde
  • ¾ dl kärnmjölk

Ekstra:

  • 25 g kammarjunkare (dansk småkaka, en spröd kardemummaskorpa)
  • 12 g vit choklad
  • ¼ knippa harsyra

Så gör du:

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Dela vaniljstängerna, skrapa ur fröna och blanda dessa i litesocker.
  1. Tillsätt färskpressad citron, vanilj och socker i en liten kastrull och koka upp tills sockret har lösts upp.
  1. Tag kastrullen från värmen och låt svalna en smula.
  1. Pressa ut vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i den ljumma citronsaften. Låt allt svalna tills det är fingervarmt.
  1. Vispa grädden till ett skum.
  1. Häll kärnmjölk i en skål, och häll försiktigt ner den helt avsvalnade citronsaften samtidigt under omrörning.
  1. Vänd till sist ner den vispade grädden.
  1. Smula kammarjunkarna och fördela dem i botten av 8 glas.
  1. Toppa med mousse och ställ övertäckt i kylen.
  1. Tag ut moussen ca 30 minuter före servering. Toppa med hyvlad vit choklad och harsyra.