Lemon pie med bränd maräng och vit choklad © Tia Borgsmidt

Lemon pie med bränd maräng och vit choklad

Den perfekta avslutningen på en färgstark och utsökt middag: spröd mördeg med en syrlig citronkräm, bränd maräng och vackra dekorationer.

Lemon Pie med bränd maräng och vit choklad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 små pajer

Mördeg

  • 31 g vetemjöl
  • 6¼ g mandelmjöl
  • 12 g florsocker
  • ¼ knivsudd salt
  • 18 g smör
  • ¼ äggula
  • 2 små pajformar

Citronkräm

  • ¼ gelatinblad
  • rivet skal och saft från
  • ½ ekologiska citroner
  • 25 g socker
  • ¼ ägg
  • 7½ g mjukt smör

Bränd maräng

  • ¼ äggvita
  • 12 g socker

Dekoration

  • vita chokladkulor från
  • vita chokladkulor från Valrhona blommor

Så här gör du

Mördeg

  1. Lägg vetemjöl, mandelmjöl, florsocker, salt och smör i en matberedare och mixa ihop snabbt. Tillsätt äggulan och mixa till en deg.
  1. Låt degen vila övertäckt i kylen i ca 1 timme.
  1. Kavla ut degen mellan två ark bakplåtspapper. Stansa rundlar ur degen som passar storleken på dina formar. Smörj formarna och pressa ner degen ordentligt i dem. Skär till kanterna och nagga bottarna med en gaffel. Lägg en bit bakplåtspapper över och fyll med torkade bönor eller keramiska bakningskulor. Grädda bottarna i 175 °C ica15minuter.Avlägsna bönor/bakningskulor och låt pajbottnarna svalna.

Citronkräm

  1. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 minuter. Tillsätt under tiden citronsaft och -skal, socker och ägg i en kastrull och värm långsamt upp under omrörning, tills krämen är 80 °C. Ta bort kastrullen från värmen. Pressa ur vattnet ur gelatinbladet och lös upp den i den ljumma citronkrä- men – den får inte vara för varm. Rör ner smöret så att det smälter.
  1. Fördela citronkrämen på de gräddade pajbottnarna och ställ pajerna i kylen ett par timmar tills citronkrämen har stelnat.

Bränd maräng

  1. Vispa äggvitan styv. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en tjock och blank marängsmet. Fördela marängsmeten i två spritspåsar med stor respektive liten tyll och dekorera pajerna. Bränn marängen gyllenbrun med en gasolbrännare.
  1. Garnera med vita chokladkulor och eventuellt lite blommor.