Marängtårta med körsbär
© Tia Borgsmidt

Marängtårta med körsbär och hemgjord vaniljglass

En riktig körsbärsdröm och en vacker sommartårta.

Marängtårta med körsbär och hemgjord vaniljglass

En riktig körsbärsdröm och en vacker sommartårta. Tårtan består av spröda marängbottnar, hemgjord vaniljglass och massor av körsbär.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Hemgjord vaniljglass

  • frön från 1 vaniljstång
  • 20 g florsocker
  • pastöriserade äggulor
  • 1¼ dl vispgrädde

Maränger

  • 30 g pastöriserade äggvitor
  • ¼ tsk vitvinsvinäger
  • 50 g socker
  • ev. lite röd karamellfärg

Mascarponevaniljkräm

  • ¼ vaniljstång
  • ½ msk florsocker
  • ½ pastöriserade äggulor
  • ¼ msk socker
  • ½ dl vispgrädde
  • ¼ förpackning mascarpone
  • 125 g körsbär
  • ätliga sommarblommor som dekoration

Så här gör du:

Hemgjord vaniljglass

  • Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i florsockret.
  • Vispa äggulor och vaniljsocker vitt och pösigt.
  • Vispa grädden till styva toppar i en annan skål och vänd ner den.
  • Häll glassmeten i en form, sätt på lock och frys i minst 6 timmar.

Maränger

  • Sätt ugnen på 100 °C.
  • Vispa äggvitorna till styvt skum.
  • Tillsätt vinäger och vispa dem ett tag till.
  • Tillsätt sockret gradvis och vispa till en tjock, vit och fast marängsmet.
  • Vänd försiktigt ner ett par droppar karamellfärg.
  • Klicka upp marängsmeten i två rundlar (bottnar) med en diameter på 20 cm på två bakplåtsklädda plåtar.
  • Torka/grädda marängerna i ugnen i 60 minuter.
  • Grädda dem vid behov lite längre tills de är helt torra och spröda.
  • Låtmarängerna svalna.

Mascarponevaniljkräm

  • Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i florsockret.
  • Vispa äggulor med socker och vaniljsocker så att det blir vitt och pösigt.
  • Vispa grädden till skum, tillsätt mascarpone och vispa ett tag innan du vänder ner blandningen i äggsmeten.

Servering:

  • Ta ut glassen och låt den bli mjuk.
  • Lägg en marängbotten på ett fat.
  • Toppa med hemgjord vaniljglass och lägg på nästa marängbotten.
  • Toppa denna med mascarponevaniljkräm och körsbär. Dekorera med sommarblommor och servera direkt.

TIPS: Tårtan kan även göras med jordgubbar istället för körsbär om du föredrar det.

TIPS: Har du ont om tid kan du köpa en vaniljglass av god kvalitet och använda den i stället.

Marängtårta med körsbär
© Tia Borgsmidt

Läs också: