
Saftig rabarberrulltårta
Försvinnande god sommarkaka med rabarberkompott och vaniljsås.
AfLone Kjær
Rabarberrulltårta med vaniljsås
1 stor rulltårta, ca 12 skivor
Detta behöver du:
Rabarberkompot
- 300 g rensade rabarber
- 150 g ljust rörsocker
- 1–2 tsk potatismjöl
Rulltårtsbotten
- 4 stora ägg
- 120 g socker
- 60 g vetemjöl
- 60 g potatismjöl
- 1⁄2 tsk bakpulver
- Lite socker att strö över
Vaniljsås
- 1⁄2 vaniljstång
- 1 msk rörsocker
- 2 äggulor
- 1 1⁄2 dl vispgrädde
Garnering
- Rosenblad
- Blåbärs- eller hallonpulver
Så gör du:
- Skär rabarberstjälkarna i småbitarpåca1cmoch lägg dem i en kastrull med socker.
- Koka i ca 10 min.
- Mixa sedan rabarbern till kompott.
- Gör en redning på potatismjöl och lite kallt vatten. Tillsätt denna i kompotten som sedan får svalna.
- Sätt ugnen på 180 °C.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål och sikta sedan ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott tills allt har fördelats.
- Bred ut smeten jämnt i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i ca 10 minuter tills kakan är gyllene på ytan.
- Stjälp upp kakan på en bit sockrat bakplåtspapper och låt den vila ett tag. Dra sedan bort pappret från kakans ovansida.
- Bred ut rabarberkompotten på rulltårtan och rulla sedan ihop kakan stramt från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt rulltårtan ligga kvar i pappret.
- Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i sockret.
- Tillsätt vaniljsocker, äggulor och grädde i en kastrull och vispa på jämn värme tills såsen tjocknar. Vaniljsåsen får inte koka.
- Dra bort kastrullen från värmen och vispa såsen så att den kallnar.
- Häll vaniljsås i botten av fyra skålar och toppa med skivad rulltårta. Garnera med rosenblad och pudra över blåbärs- eller hallonpulver.