Rabarberrulltårta med vaniljsås bjuder på klassiska sommarsmaker som man aldrig får nog av. Rulltårtan kan med fördel bakas dagen innan. Espressokopparna är från Småland, och den lilla keramikkannan från Lone Schubert.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Rabarberrulltårta med vaniljsås

1 stor rulltårta, ca 12 skivor

Detta behöver du:

Rabarberkompot

  • 300 g rensade rabarber
  • 150 g ljust rörsocker
  • 1–2 tsk potatismjöl

Rulltårtsbotten

  • 4 stora ägg
  • 120 g socker
  • 60 g vetemjöl
  • 60 g potatismjöl
  • 1⁄2 tsk bakpulver
  • Lite socker att strö över

Vaniljsås

  • 1⁄2 vaniljstång
  • 1 msk rörsocker
  • 2 äggulor
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde

Garnering

  • Rosenblad
  • Blåbärs- eller hallonpulver

Så gör du:

  1. Skär rabarberstjälkarna i småbitarpåca1cmoch lägg dem i en kastrull med socker.
  2. Koka i ca 10 min.
  3. Mixa sedan rabarbern till kompott.
  4. Gör en redning på potatismjöl och lite kallt vatten. Tillsätt denna i kompotten som sedan får svalna.
  5. Sätt ugnen på 180 °C.
  6. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med en elvisp.
  7. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan skål och sikta sedan ner i äggsmeten. Vänd försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott tills allt har fördelats.
  8. Bred ut smeten jämnt i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i ca 10 minuter tills kakan är gyllene på ytan.
  9. Stjälp upp kakan på en bit sockrat bakplåtspapper och låt den vila ett tag. Dra sedan bort pappret från kakans ovansida.
  10. Bred ut rabarberkompotten på rulltårtan och rulla sedan ihop kakan stramt från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt rulltårtan ligga kvar i pappret.
  11. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i sockret.
  12. Tillsätt vaniljsocker, äggulor och grädde i en kastrull och vispa på jämn värme tills såsen tjocknar. Vaniljsåsen får inte koka.
  13. Dra bort kastrullen från värmen och vispa såsen så att den kallnar.
  14. Häll vaniljsås i botten av fyra skålar och toppa med skivad rulltårta. Garnera med rosenblad och pudra över blåbärs- eller hallonpulver.