Det kan verka väldigt besvärligt att laga en dessert utan mjölkprodukter och ägg, men denna rawcake med rustik nötbotten, dadlar och blåbär bevisar att det är fullt möjligt – och det utan att kompromissa. Tårtan är fyllig och späckad med smak, precis som en god chokladtårta ska vara. Den stora tallriken är gjord av keramikern Lone Schubert, medan kaktallrikarna är från Viki Weiland.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Rawcake med dadelkräm

8–12 portioner

Denna läckra rawcake består av två lager: en nötbotten med dadlar underst och en dadelkräm med blåbär överst. Den är inget man avstå från.

Detta behöver du:

Nötbotten

  • 150 g urkärnade dadlar
  • 30 g kokosmjöl
  • 100 g hasselnötter
  • 2 msk kakao
  • 25 g kakaonibs
  • 3–4 msk kokosolja

Dadelkräm

  • 100 g urkärnade dadlar
  • 2 msk frysta blåbär
  • 150 g nötter, t.ex. mandel och cashewnötter
  • 2 msk kakao
  • 1⁄2 tsk flingsalt

Topping

  • Kakao
  • Blåklint
  • Kakaonibs
  • Harsyra

Så gör du:

Nötbotten

  1. Mixa alla ingredienser till nötbotten i en matberedare.
  2. Klä en springform med en diameter på ca 22 cm med bakplåtspapper och eventuellt tårtplast.
  3. Pressa ner massan i botten av formen och ställ den i frysen ett par timmar.

Dadelkräm

  1. Lägg dadlar, blåbär, nötter, kakao och flingsalt i en mixer och mixa allt till en tjock fast kräm.
  2. Tag ut nötbotten ur frysen och bred krämen över den.
  3. Täck tårtan med plastfolie och sätt den i frysen ett par timmar till.
  4. Förvara därefter tårtan i kylen tills den ska serveras.
  5. Strax före servering: Pudra kakao över tårtan och garnera den med blåklint, kakaonibs och harsyra.

TIPS: Tårtan kan även göras i en kvadratisk form och skäras i stänger som en slags rawbar.