Få kaffeexpertens bästa tips på hemlagat iskaffe

Niels Østergaard är kaffeexpert och kaffeambassadör för Nespresso och har bryggt mer iskaffe än de flesta. Han avslöjar sina bästa knep för perfekt hemlagat iskaffe.

Tips til den bedste hjemmelavet iskaffe
© Getty

Den perfekta sommardrycken

Kallt kaffe, isbitar, mjölk och kanske en skvätt sirap. Iskaffe har på rekordtid blivit en populär sommarfavorit och skjuts ständigt över disken på kaféer och kaffebarer. Men det kan snabbt bli dyrt att släcka iskaffetörsten. Så varför inte lära dig att laga ett gott iskaffe hemma?

Niels Østergaard, kaffeambassadör på Nespresso Danmark, delar med sig av sina bästa tips för att brygga ett uppfriskande iskaffe i det egna köket.

– Iskaffe har aldrig varit så populärt som nu, och det finns det anledning till. Det är nämligen en perfekt kombination av kaffets fantastiska arom, sirapens sötma och isbitarnas uppfriskande svalka. Därför är det i mina ögon en perfekt sommardryck, och med enkla tips kan du ta ditt iskaffe till nästa nivå, säger Niels Østergaard, som här delar med sig av sina fem bästa trick.

Välj en kaffesort som smakar gott kall

När du brygger iskaffe är det viktigt att välja en förhållandevis kraftfull kaffesort.

Bryggkaffe fungerar t.ex. inte särskilt bra till iskaffe eftersom bryggmetoden innebär att kaffet blir för vattnigt – och i kombination med isbitar kan iskaffet lätt förlora sin arom och styrka.

Se därför till att alltid använda ett kaffe som tål att spädas med isbitar – om du har en Nespresso-maskin rekommenderar jag kaffevarianten Ice Leggero som är framtagen specifikt för iskaffe.

Gör iskaffe som i Japan

I Japan har de ett helt eget tillvägagångssätt. Där brygger man extra starkt kaffe direkt över isbitarna, som därmed står för både blandning och kylning.

De använder bryggkaffe, där de byter ut hälften av det varma bryggvattnet mot isbitar i kannan för att få rätt balans i kaffet.

Tekniken ger en helt annan smakprofil, och det är kanske därför den börjar spridas till andra delar av världen.

Om man föredrar kan man tillsätta en skvätt mjölk – men i Japan dricks iskaffet utan mjölk.

Växtbaserad mjölk ger ny dimension till iskaffet

I Skandinavien används fortfarande oftast vanlig mjölk i iskaffet, men växtbaserade mjölkalternativ ger en helt annan smakprofil.

Havredryck funkar exempelvis utmärkt i iskaffe eftersom den till skillnad från andra mjölkvarianter har en naturlig sötma, vilket gör att man inte behöver tillsätta så mycket sirap i iskaffet.

Fruktsirap ger en helt annan profil

Det låter kanske lite udda, men fruktsirap fungerar hur bra som helst i iskaffe.

Värt att notera är att kaffet kommer från ett bär, och frukten kompletterar de fruktiga noterna i kaffet.

Det bör man definitivt tänka på, särskilt om man inte gillar de söta och lite tyngre sirapssorterna med vanilj eller karamell.

Glöm inte att röra ut sirapen ordentligt i kaffet för att få en perfekt balanserad sötma i hela drycken.

En uppfriskande fredagsdrink till helgen

Irish Coffee är inte den enda festliga kaffedrinken.

Iskaffe kan enkelt förvandlas till en kall och uppfriskande drink.

Prova till exempel Espresso & Tonic – en frisk och något bitter drink som får arom och djup från espresson och en helt ny dimension med tillskott av en god tonic.

Och självklart kan man addera lite gin om man vill.

Läs också: