Klint & Bro förklarar hur du kan prova att göra din egen kombucha. Det finns dessutom mängder av online-communities där man kan dela tips och tricks, samt facebooksidor där man kan få tag på kombuchasvampen.

Innan du börjar brygga ditt kombuchate:

Skaffa en kombuchasvamp och se till att du använder den mängd som behövs för bryggning av en första sats med kombuchate.
Varje gång du sätter igång en ny sats te bildas en ny kombuchasvamp – den ursprungliga plus en ny som lägger sig ovanpå. Spara alltid en kombuchasvamp som backup om något skulle hända med den du använder.
Om du vill spara en kombuchasvamp kan du lägga den i ett slutet glas med lite nybryggt te med tillsatt socker och förvara den i kylskåpet.

Fläderkombucha

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 liter

Det här behöver du:

  • 40 g fläderblommor (gärna mer)
  • 160 g socker
  • 1½ l vatten
  • ¼ l kombucha (ca 10 % av den totala mängden)
  • ½ st kombuchasvamp (SCOBY)

Gör så här:

  1. Blanda vatten och kombucha och lös upp sockret i blandningen.
  1. Lägg fläderblommorna i en glasburk/kärl på 5–10 l och häll över vätskan så att det täcker.
  1. Lägg en kökshandduk över burken och sätt ett gummiband runt kanten som håller kökshandduken på plats.
  1. Låt blommorna dra med vätskan i 1–2 dagar.
  1. Efter 1–2 dagar: Sila bort blommorna, tillsätt kombuchasvampen och låt kombuchan stå och fermentera färdigt. (idealiska förhållanden är vid 20–25 grader på en skuggig plats, t.ex. i ett undanskymt hörn av köksbänken).
  1. Smaka på teet varje dag tills det har den balans mellan surt och sött du tycker är lagom. Därefter kan kombuchan drickas direkt eller hällas på flaskor och ställas i kylen.

Hallonkombucha

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 liter

Det här behöver du:

  • 40 g hallon (gärna mer)
  • 160 g socker
  • 1½ l vatten
  • ¼ l kombucha (ca 10 % av den totala mängden)
  • ½ st kombuchasvamp (SCOBY)

Gör så här:

  1. Blanda vatten och kombucha och lös upp sockret i blandningen.
  1. Lägg hallonen i en glasburk/kärl på 5–10 l och häll över vätskan så att det täcker.
  1. Lägg en kökshandduk över burken och sätt ett gummiband runt kanten som håller kökshandduken på plats.
  1. Låt blommorna dra med vätskan i 1–2 dagar.
  1. Efter 1–2 dagar: Sila bort hallonen, tillsätt kombuchasvampen och låt kombuchan stå och fermentera färdigt. (idealiska förhållanden är vid 20–25 grader på en skuggig plats, t.ex. i ett undanskymt hörn av köksbänken).
  1. Smaka på teet varje dag tills det har den balans mellan surt och sött du tycker är lagom.
  1. Därefter kan kombuchan drickas direkt eller hällas på flaskor och ställas i kylen.