Den dekorativa sparrisbroccolin har ångkokats och serveras här i sällskap av citronsmör och knaprigt surdegsbröd. En snabb och enkel munsbit eller förrätt.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Ångkokt sparrisbroccoli med citronsmör och crunch

8 munsbitar

En vacker och inbjudande liten grönsaksmunsbit. Använd dagsgammalt bröd till crunch och servera som sprött frasande strössel över ångkokt sparrisbroccoli med smörsås smaksatt med citron.

Detta behöver du:

Crunch

  • 200 g surdegsbröd
  • 2 msk olivolja
  • Flingsalt

Citronsmör

  • 100 g smör
  • Rivet skal och saft från 1 citron
  • 400 g sparrisbroccoli (broccolini)
  • Färskpressad saft av 1⁄2 citron

Så gör du:

Crunch

  1. Tärna brödet fint och vänd runt i olivolja.
  2. Sprid ut brödtärningarna på en bakplåt och strö över flingsalt.
  3. Ugnsrosta knaprigt och gyllene i 220 °C varmluft i ca 8min.
  4. Låt svalna innan du smular brödtärningarna i mindre bitar.

Citronsmör

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt rivet citronskal och smaka av med citronsaft.
  2. Skär av den nedersta delen av sparrisbroccolin och ångkoka den i vatten med lite färskpressad citron i ca 4 minuter. Lyft upp och låt sedan rinna av.
  3. Lägg upp ångkokt sparrisbroccoli på små tallrikar och ringla smöret över. Strö över crunch.