Frasigt kuvertbröd med vispat luftigt smör

Baka det perfekta kuvertbrödet med malt som tillbehör till alla rätter.

Frasigt kuvertbröd med vispat luftigt smör

Dessa små kuvertbröd har en naturligt vacker mörk färg och smaken är ljuvligt intensiv. Se till att degen får kalljäsa hela natten. Bröden gräddas i en silikonform för minirågbröd (på ca 2 x 8 cm), och resultatet blir dessa små, fina kuvertbröd.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 små kuvertbröd (ca)

Kuvertbröd med malt

  • ⅓ dl vatten
  • ¼ dl mörköl
  • 1 g jäst
  • ¼ msk flingsalt
  • ¼ msk mörk maltsirap
  • 10 g maltmjöl
  • 20 g fullkornsvetemjöl
  • 42 g vetemjöl (ca)
  • 1 silikonform för kuvertbröd (på ca 2x8cm)

Vispat smör

  • 20 g smör
  • flingsalt

Så här gör du

Kuvertbröd med malt

  1. Häll vatten och öl i en skål och lös upp jästen i detta. Tillsätt salt, sirap, maltmjöl och fullkornsvetemjöl. Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget och rör om degen väl – använd en köksmaskin. Degen ska bearbetas i ca 10 minuter.Sparaliteav mjölet och knåda degen tills den släpper skålens kant.
  1. Täck över skålen med deg och ställ den i kylskåpet till nästa dag.
  1. Tag sedan ut degen ur kylskåpet och låt den stå på köksbänken 1 timme.
  1. Stjälp ut degen på den mjölade arbetsbänken, dela degen i ca 20 jämnstora bitar och forma dessa till små bröd som ryms i den aktuella formen. Lägg degbitarna i formen och låt dem jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
  1. Sätt ugnen på 225 °C varmluft, och grädda bröden i ca 15 minuter tills de är mörka och har en spröd yta.

Vispat smör

  1. Skär smöret i mindre bitar och vispa det mjukt och fluffigt med elvisp. Strö över flingsalt.

Servering

  1. Servera bröden ljumma med vispat smör.

Har du ingen silikonform för minirågbröd kan du använda en muffinsform istället.