Oxfilé med glaserade rödbetor, björnbör och svampsås © Tia Borgsmidt

Oxfilé med glaserade rödbetor, björnbör och svampsås

Med lite planering är det här verkligen en enkel, vacker och inbjudande huvudrätt. Den lena gräddsåsen smakar härligt till det möra köttet, de saftiga rödbetorna och spröda chipsen.

Oxfilé med glaserade rödbetor, björnbör och svampsås

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Glaserade rödbetor

  • 2 rödbetor
  • ¾ dl äppelmust
  • ¼ dl balsamvinäger
  • 50 g björnbär

Svampsås

  • påse torkad svamp
  • ½ liten påse torkad svamp, 1=ca 20g
  • 1 dl röttvin
  • ½ liten schalottenlök
  • ½ vitlöksklyfta
  • msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • balsamico
  • flingsalt och peppar

Oxfilé

  • ½ lagom mittbit putsad oxfilé
  • flingsalt och peppar
  • smör till stekning

Dekoration

  • lite rödbetschips
  • ½ ask harsyra

Så här gör du

Glaserade rödbetor

  1. Tvätta och borsta rödbe- torna, lägg dem i aluminium- folie, krydda med salt och förslut paketet ordentligt. Ugnsbaka rödbetorna i 200 °C i ca 1 timme, tills de är mjuka. Packa upp rödbetorna och skala dem. Klyftarödbetornaberoende på storlek och lägg dem i en skål.
  1. Koka upp äppelmust och balsamvinäger i en kastrull. Låt sjuda tills lagen tjocknar och blir lite klistrig.
  1. Häll lagen över rödbetorna och vänd försiktigt ner björnbär.

Svampsås

  1. Blötlägg svampen i rödvin ett par timmar. Ta upp och torka svampen med hushållspapper och spara vinet. Skala och hacka löken. Pressa vitlöken.
  1. Smält smöret i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök i ca 5 minuter. Tillsätt rödvinet och låt det koka så att det reduceras till ungefär hälften. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med balsamico, flingsalt och peppar.

Oxfilé

  1. Krydda köttet med flingsalt och peppar. Smält smöret i en stekpanna och bryn oxfilén runtom. Lägg den i en smord eldfast form och låt den steka färdigt i ugnen på 180 °C i ca 12 minuter. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan du skär upp det.

Servering

  1. Häll upp svampsåsen i botten av tallrikarna. Lägg upp kött och glaserade rödbetor. Krydda med flingsalt och peppar och toppa köttet med lite rödbetschips. Dekorera de glaserade rödbetorna med lite harsyra.