RÅMARINERAD TORSK MED SPRÖD GURKSALLAD © Tia Borgsmidt

Råmarinerad torsk med spröd gurksallad

Det känns fräscht med råmarinerad fisk, och eftersom den tillagas i förväg är det perfekt bjudmat. Till fisken serverar vi en krispig gurksallad,varslättahettaär en läcker kontrast.

Råmarinerad torsk med spröd gurksallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Torsk

  • 150 g torskfilé utan skinn och ben
  • lime (saft)
  • ½ chili
  • ½ msk färskriven ingefära
  • ½ msk fisksås
  • ½ msk sesamolja

Gurksallad

  • ¼ gurka
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • 25 g rörsocker
  • ¼ tsk rosépeppar
  • flingsalt
  • dill eller färsk koriander

Så här gör du

Torsk

  1. Frys fisken i minst 24 timmar. Tina upp den och skiva den tunt när den är halvfryst. Då är det nämligen lättare att skära fisken i fina och tunna skivor. Lägg torsken i en behållare.
  1. Pressa saften ur limen. Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka resten. Blanda färskpressad limesaft med chili och ingefära till en marinad och smaka av med fisksås och lite sesamolja. Häll marinaden över fisken och låt den stå övertäckt i kylen i minst 4 timmar.

Gurksallad

  1. Skiva gurkan i tunna skivor på en mandolin. Blanda och koka upp äppelcidervinäger och socker i en liten kastrull. Låt koka tills sockret är upplöst. Krossa rosépepparkorn och tillsätt i lagen. Häll lagen över gurkskivorna och låt dem gärna stå och dra en timme.

Servering

  1. Lägg upp torsken på tallrikarmedvackertvikta gurkskivor ovanpå. Strö över flingsalt och toppa med dill eller koriander.