Saftig rödbetstartar med äpple och gestostpuré toppad med nötter

Få inspiration till en läcker och enkel förrätt, som du kan servera nästa gång du får gäster.

Saftig rödbetstartar med äpple och gestostpuré toppad med nötter

Ärligt och läckert. Tartar på rödbeta är enkelt att tillaga, och smaken och konsisten- sen är en oförglömlig upplevelse av syra, sötma och umami. Ugnsbaka rödbetorna i god tid, så går förrätten snabbt och enkelt att slänga ihop strax före servering.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Rödbetstartar

  • 375 g rödbetor
  • grovt salt till ugnsbakning
  • 1 äpplen
  • färskpressad saft av 1 apelsin
  • flingsalt och peppar

Getostpuré

  • 50 g mjuk getost
  • 1 msk crème fraiche, 15 %
  • rivet skal från 1 ekologisk citron
  • flingsalt och peppar

Topping

  • 25 g vesterhavsost
  • 25 g salta nötter, till exempel macadamia eller cashew
  • ½ ask krasse
  • olivolja

Så här gör du

Rödbetstartar

  1. Skölj rödbetorna och torka av dem ordentligt. Lägg dem i en ugnsform på en bädd av grovt salt och täck dem även med salt. Ugnsbaka rödbetorna i 180 °C i ca 1 1⁄2 timme.
  1. Låt rödbetorna svalna och gnugga bort skalet. Tärna rödbetorna mycket fint.
  1. Kvarta äpplena, kärna ur och tärna bitarna. Vänd rödbetor med äpplen och häll över färskpressad apelsin. Smaka av med flingsalt och peppar.

Getostpuré

  1. Mjukrör getosten med crème fraiche och rivet citronskal till en puré. Smaka av med flingsalt och peppar.

Topping

  1. Riv osten fint. Hacka nötterna.

Servering

  1. Lägg lite getostpuré i botten av 4 skålar. Lägg 3–4 msk rödbetstartar på purébädden. Toppa med vesthavsost och krasse och strö över nöthack. Ringla överliteolivoljaochservera.