Den stekta polentan har toppats med getost, timjan och hemlagad plommonchutney. Italien och Danmark i ljuv förening. Tallrikarna är från Tavola Mia. Bakgrunden är målad med Flügger-färg nr 04 Green Secret.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Stekt polenta med getost, timjan och plommonchutney

8 munsbitar

Italien möter dansk sensommar när den läckra sprödstekta polentan toppas med plommonchutney, getost och timjan.

Detta behöver du:

Plommonchutney

  • 400 g plommon
  • 1 liten lök
  • 1⁄2 chili
  • 2 msk olivolja
  • 1⁄2 dl äppelcidervinäger
  • 100 gram socker

Polenta

  • 150 g polenta
  • 6–8 dl kokande vatten
  • Flingsalt och peppar
  • Olivolja till stekning
  • 200 g getost i rulle
  • Lite färsk timjan

Så gör du:

Plommonchutney

  1. Halvera, kärna ur och klyfta plommonen. Hacka löken. Halvera chilin, skrapa ur kärnorna och finhacka.
  2. Värm oljan i en gryta och stek löken hastigt. Tillsätt plommon och chili och vänd runt. Häll vinäger på plommonen och låt den ånga bort.
  3. Tillsätt socker, vänd runt försiktigt och låt plommonen sjuda i ca 5–8 minuter, tills de är mjuka. Låt chutneyn svalna.

Stekt polenta

  1. Tillaga polentan enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av med salt och lite peppar. Bred ut polentan på ett litet fat klätt med bakplåtspapper och täck över.
  2. Låt polentan stå i kylskåpet ett par timmar tills den har satt sig.
  3. Skär polentan i 8 fina bitar. Värm lite olivolja i en stekpannamed släpp-lätt-beläggning och stek polentabitarna gyllene på båda sidor.
  4. Lägg bitarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Skiva getosten och lägg skivorna på polentabitarna. Ugnsgrilla polentabitarna i ca 2–3 minuter.
  5. Toppa med plommonchutney och strö över timjan före servering.