© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Stekt polenta med getost, timjan och plommonchutney

Smaken av när Italien möter svensk sensommar.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Den stekta polentan har toppats med getost, timjan och hemlagad plommonchutney. Italien och Danmark i ljuv förening. Tallrikarna är från Tavola Mia. Bakgrunden är målad med Flügger-färg nr 04 Green Secret.

Stekt polenta med getost, timjan och plommonchutney 8 munsbitar

Italien möter dansk sensommar när den läckra sprödstekta polentan toppas med plommonchutney, getost och timjan.

Detta behöver du: Plommonchutney
  • 400 g plommon
  • 1 liten lök
  • 1⁄2 chili
  • 2 msk olivolja
  • 1⁄2 dl äppelcidervinäger
  • 100 gram socker
  • Polenta
  • 150 g polenta
  • 6–8 dl kokande vatten
  • Flingsalt och peppar
  • Olivolja till stekning
  • 200 g getost i rulle
  • Lite färsk timjan
  • Så gör du: Plommonchutney
  • Halvera, kärna ur och klyfta plommonen. Hacka löken. Halvera chilin, skrapa ur kärnorna och finhacka.
  • Värm oljan i en gryta och stek löken hastigt. Tillsätt plommon och chili och vänd runt. Häll vinäger på plommonen och låt den ånga bort.
  • Tillsätt socker, vänd runt försiktigt och låt plommonen sjuda i ca 5–8 minuter, tills de är mjuka. Låt chutneyn svalna.
  • Stekt polenta
  • Tillaga polentan enligt anvisningarna på förpackningen. Smaka av med salt och lite peppar. Bred ut polentan på ett litet fat klätt med bakplåtspapper och täck över.
  • Låt polentan stå i kylskåpet ett par timmar tills den har satt sig.
  • Skär polentan i 8 fina bitar. Värm lite olivolja i en stekpannamed släpp-lätt-beläggning och stek polentabitarna gyllene på båda sidor.
  • Lägg bitarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Skiva getosten och lägg skivorna på polentabitarna. Ugnsgrilla polentabitarna i ca 2–3 minuter.
  • Toppa med plommonchutney och strö över timjan före servering.