Grillad aubergine med chimichurri

Vi älskar grillad aubergine! Här kombineras de med en läcker kryddstark sås, chimichurri.

Grillad aubergine
© Tia Borgsmidt
Grillad aubergine
© Tia Borgsmidt

Grillad aubergine med chimichurri

Halverade auberginer blir möra, saftiga och otroligt läckra efter en sväng på grillen. Servera auberginerna ljumma med crème fraiche och den läckert kryddstarka såsen chimichurri.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Chimichurri

  • ½ knippe libbsticka
  • ¼ knippe persilja
  • ¼ knippe koriander
  • ½ röd chili
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ dl olivolja
  • ¼ dl rödvinsvinäger
  • Flingsalt och peppar

Grillad aubergine

  • 1 stora auberginer
  • 1 msk olivolja
  • Flingsalt och peppar
  • Crème fraiche, 18 %

Så här gör du:

Chimichurri:

  • Skölj och hacka kryddörterna.
  • Dela chilin på längden, skrapa ur kärnorna och finhacka resten.
  • Pressa vitlöksklyftorna och blanda med resten av ingredienserna.
  • Smaka av med salt och peppar.

Grillad auberginer:

  • Halvera auberginerna.
  • Använd en vass kniv och skär små snitt på tvärs av snittytan och pensla med olivolja.
  • Krydda med flingsalt och peppar.
  • Grilla aubergineskivorna indirekt med snittytan vänd neråt i ca 15 minuter, tills de är gyllene och möra.
  • Lägg upp auberginerna på ett fat och klicka över lite crème fraiche.
  • Toppa med chimichurri, och servera.

TIPS: Chimichurri är en slags salsa där det huvudsakligen är kryddörterna som ger den goda smaken. Salsan smakar fantastiskt till grillat kött och grönsaker, och kan spädas med lite olja eller vatten om du vill föredrar en mer rinnig konsistens.

Läs också: