Grillad guldsparid med örtmajonnäs och citron

Grillade smakar dessa läckra guldsparider oemotståndligt gott.

Grillad guldsparid
© Tia Borgsmidt

Grillad guldsparid med örtmajonnäs och citron

Läckra guldsparider smakar oemotståndligt gott när de har grillats. Sommartid är detta en av mina favoritfiskar, och jag äter den alltid när vi åker till länderna runt Medelhavet.

Beställ fisken hos din fiskhandlare, grilla och servera dem hela med citron och en läcker örtmajonnäs. Är guldspariderna små beräknar du en hel per person. Annars går det bra att dela fiskarna vid bordet.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Örtmajonnäs

  • ½ knippe blandade örtkryddor, t.ex. libbsticka, basilika eller persilja
  • 1 pastöriserade äggulor
  • ½ tsk grovkornig senap
  • ¼ tsk flingsalt
  • saft av 1⁄2 citron
  • ¾ dl olivolja (alternativt en smakneutral olja)
  • Flingsalt och peppar

Grillad guldsparid

  • 2 små guldsparider (är de stora kan 2 personer utan problem dela på en guldsparid)
  • Flingsalt och peppar
  • Olivolja
  • 1 citroner
  • 4 kvistar bladpersilja

Så här gör du:

Örtmajonnäs

  • Skölj örterna och slunga dem torra.
  • Hacka örterna.
  • Vispa äggulor, senap, salt och citron i en skål.
  • Tillsätt och vispa ner oljan lite i taget.
  • Vispa tills majonnäsen tjocknar.
  • Smaka av majonnäsen med salt och peppar och vänd ner hackade örter.

Grillad guldsparid

  • Fiskarna ska vara ordentligt rensade och huvudena bortskurna.
  • Klapptorka fiskarna och krydda invändigt med flingsalt och peppar.
  • Gnid skinnet med olivolja.
  • Skiva den ena citronen och fyll insidan med skivad citron och bladpersilja.
  • Pensla fisken lite olivolja och grilla sedan den i ca 8 minuter på varje sida.
  • Flytta inte på fisken, utan låt den ligga tills den släpper, annars fastnar skinnet i grillgallret.

Servering:

Lägg upp de grillade guldspariderna på ett fat och servera dem med citron och örtmajonnäs.

Läs också: