© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Krämig blomkålssoppa med parmesan och mandlar

Soppan serveras kall och kan därför förberedas i god tid.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Blomkålssoppa med grönt avnjuts kall och kan därför tillagas i god tid. Garnera soppan med färska basilikablad, flagad parmesan, mandlar och god olivolja före servering.

Blomkålssoppa med grönt 4 portioner

Detta behöver du: Blomkålssoppa
  • 1 lök
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 äpple
  • 1 msk olivolja
  • 3 kvistar timjan
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • Flingsalt och peppar
  • Topping
  • Parmesanost
  • Skållad och skalad mandel
  • Färsk basilika
  • 2 msk olivolja
  • Så gör du:
  • Skala och hacka löken. Dela blomkålen i buketter. Klyfta äpplet i fyra delar, skärbortkärnhusetoch tärna sedan äpplet fint.
  • Värm oljan i en kastrull och stek löken tills den svettas. Tillsätt blomkål och äpple och vänd runt. Tillsätt timjan och grönsaksbuljong.
  • Koka upp och låt sjuda sakta tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter. Ta upp timjankvistarna.
  • Häll av buljongen i en annan skål och mixa resten av kastrullens innehåll medan du gradvis späder med buljong och grädde tills soppan får en krämig konsistens.
  • Smaka av soppan med salt och peppar och låt den svalna.
  • Servera sopan kall, ringla över lite olivolja och toppa med flagad parmesan, mandel och basilika. Avsluta med några varv med pepparkvarnen.