Blomkålssoppa med grönt avnjuts kall och kan därför tillagas i god tid. Garnera soppan med färska basilikablad, flagad parmesan, mandlar och god olivolja före servering.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Blomkålssoppa med grönt

4 portioner

Detta behöver du:

Blomkålssoppa

  • 1 lök
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 äpple
  • 1 msk olivolja
  • 3 kvistar timjan
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • Flingsalt och peppar

Topping

  • Parmesanost
  • Skållad och skalad mandel
  • Färsk basilika
  • 2 msk olivolja

Så gör du:

  1. Skala och hacka löken. Dela blomkålen i buketter. Klyfta äpplet i fyra delar, skärbortkärnhusetoch tärna sedan äpplet fint.
  2. Värm oljan i en kastrull och stek löken tills den svettas. Tillsätt blomkål och äpple och vänd runt. Tillsätt timjan och grönsaksbuljong.
  3. Koka upp och låt sjuda sakta tills blomkålen är mjuk, ca 10 minuter. Ta upp timjankvistarna.
  4. Häll av buljongen i en annan skål och mixa resten av kastrullens innehåll medan du gradvis späder med buljong och grädde tills soppan får en krämig konsistens.
  5. Smaka av soppan med salt och peppar och låt den svalna.
  6. Servera sopan kall, ringla över lite olivolja och toppa med flagad parmesan, mandel och basilika. Avsluta med några varv med pepparkvarnen.