Kycklingsallad med shiitakesvamp och spröd purjolök. Vita tallrikar från Royal Copenhagen, vintagebestick från Honning og Flora, linneservett privat, rökfärgat glas från Kirppu.

© Foto: Tia Borgsmidt, Recept och styling: Lone Kjær

Kycklingsallad med shiitakesvamp, krasse och spröd purjolök

6 personer

En krämig, välsmakande och oemotståndlig kycklingsallad smakar ljuvligt på surdegsbröd. När kycklingen väl är kokt går resten av salladen blixtsnabbt att tillaga.

Detta behöver du:

Kyckling

  • 1 stor kyckling av god kvalitet
  • 1 lök
  • 1 morot
  • 1 purjolök, överdelen

Kycklingsallad

  • 250 g shiitakesvamp
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 2 äpplen
  • 2 dl crème fraiche (18 %)
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk söt senap
  • salt och peppar
  • 1 purjolök
  • 1 ask krasse

Tillbehör

  • 6 skivor surdegsbröd

Så gör du:

Kyckling

  1. Putsa kycklingen.
  2. Skala lök och morot samt ansa purjolöken.
  3. Lägg kyckling plus örter i en kastrull och häll på vatten så att det täcker.
  4. Koka kycklingen i ca 1 1⁄2 timme tills den är så mör att köttet faller från benen.
  5. Låt kycklingen svalna i spadet.
  6. Skär eller plocka kycklingköttet från benen och dela det i lagom stora munsbitar.

Kycklingsallad

  1. Rensa svampen. Värm olja i en stekpanna med släpplättbeläggning och stek svampen mjuk. Krydda med salt och peppar.
  2. Halvera, kärna ur och klyfta äpplena tunt.
  3. Blanda crème fraiche, majonnäs och senap till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner kycklingkött, svamp och äpplen i dressing.
  4. Skär purjolöken. Rosta surdegsbrödet (om du vill). Lägg kycklingsallad på en brödskiva och strö över purjolök och krasse.

TIPS! Kycklingen kan med fördel kokas, kylas och köttet skäras/ plockas i mindre bitar dagen innan du ska tillaga själva salladen. Spadet kan sparas, silas och reduceras till en god kycklingbuljong.