Långsamt tillagad fläskkarré serveras här med picklad rödlök. Gröna vintageglas från Kirppu, vit tallrik från Royal Copenhagen.

© Foto: Tia Borgsmidt, Recept och styling: Lone Kjær

Fläskkarré med picklad rödlök, rödbetschips och Karl Johan-majonnäs

6 personer

Långsamt tillagad fläskkarré ska tillagas dagen före servering. Det blir mat för många även med en liten karré, så frys resten så har du det till en annan dag.
Toppa de späda salladsbladen med mört kött, läcker svampmajonnäs, picklad rödlök och spröda chips. Gör mycket för detta smakar ljuvligt gott, inte minst till ett glas svalt vitt vin.

Detta behöver du:

Fläskkarré

  • 1 liten fläskkarré
  • salt och peppar
  • 3 kvistar färsk rosmarin eller timjan
  • 5 dl buljong

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl socker

Karl Johan-majonnäs

  • 1 1⁄2 dl smakneutral olja
  • 1 påse torkad karljohanssvamp, ca 30g
  • 2 äggulor
  • 1 tsk senap
  • 1⁄2 tsk flingsalt
  • saft av 1⁄2 färskpressad citron
  • peppar

Tillbehör

  • 2 hjärtsallader, ca 12 blad
  • Lite rödbetschips
  • Örter eller ätbara blommor som dekoration

Så gör du:

Fläskkarré

  1. Sätt ugnen på 120 °C.
  2. Krydda köttet med salt och peppar och lägg det i en eldfast form.
  3. Hacka rosmarin eller timjan och strö över köttet.
  4. Häll på buljong och ställ formen i ugnen i 8–10 timmar.
  5. Lyft upp köttet ur formen och finfördela det med två gafflar.
  6. Tillsätt lite av buljongen så att köttet förbli saftigt.

Picklad rödlök

  1. Skala och skiva löken fint.
  2. Blanda och koka upp ättiksprit och socker i en liten kastrull.
  3. Låt koka tills sockret är upplöst.
  4. Häll lagen över löken och låt den stå medan du tillagar resten.
  5. Den picklade löken kan med fördel tillagas dagen innan.

Karl Johan-majonnäs

  1. Värm oljan i en liten kastrull och låt svampen puttra i denna i ca 5 minuter. Kyl oljan och sila bort svampen.
  2. Tillsätt äggulor i en skål med senap och salt. Tillsätt svampoljan gradvis, i en fin stråle, samtidigt som du vispar konstant till en majonnäs med härligt tjock konsistens. Smaka av med citronsaft och peppar.
  3. Del salladen i blad. Toppa salladsbladen med lite fläskkarré, karljohans-majonnäs och picklad rödlök. Toppa med rödbetschips och örtkryddor.