Pastaskola med matexperten: Så gör du perfekt, hemgjord pasta

Gör måltiden till något extra genom att laga den helt från grunden. Här får du receptet på hemgjord pasta som garanterat gör succé hos gästerna.

hemgjord pastadeg © Tia Borgsmmidt

Pastadeg naturell

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

  • 150 g italienskt vetemjöl, tipo 00
  • ägg, stl M/L
  • ½ tsk fint salt

Så här gör du

  1. Häll ut mjölet på bordet och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och strö över lite salt.
  1. Knåda samman mjöl och ägg. Fortsätt knåda degen för hand tills den blir fast och elastisk.
  1. När degen är slät och smidig lägger du den i en skål som du täcker med en fuktad handduk. Låt stå i ca 45 minuter.

UTKAVLING

  1. Stjälp ut degen på arbetsytan. Dela pastadegen i fyra lika stora delar och pressa ut dem lätt med handflatan. Kör sedan varje del genom pastama- skinen, först på det läge som kavlar ut degen tjockast. Kör sedan pastan genom maskinen i resterande lägen så att pastadegen gradvis blir allt tunnare. Det räcker att köra igenom pastadegen en gång i varje läge, men du kan även köra igenom den flera gånger i varje läge. Håll uppsikt på degen under processen och tillsätt mer mjöl om det behövs. Degen ska vara fint tunn, utan att vara för mjölig eller gå sönder.
  1. Jag brukar köra en bit deg i taget genom maskinen. När pastan har fått rätt konsistens kör jag igenom den en sista gång för att få exempelvis fettuccine eller tagliolini. Alternativt skär jag upp pastan till lasagneplattor eller strimlar den i breda band till pappardelle.
  1. Förvara den färdiga pastan på ett stativ så att den inte klibbar ihop.
  1. Om du låter pastan torka i en timme, kan du försiktigt vika ihop den till ”nystan” efteråt.

KOKNING

  • Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. När vattnet kokar tillsätter du pastan som ska koka i ca 3 minuter. Ta upp och låt pastan rinna av.