Potatistortilla med pancetta och rosmarin

En spansk potatistortilla är både välsmakande, mättande och enkel att ta med på en utflykt, eftersom den är godast kall. Den kan med fördel lagas dagen före.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Potatistortilla:

  • lök
  • kg potatis
  • ⅓ dl olivolja
  • 25 g tärnad pancetta
  • ½ vitlöksklyftor
  • ägg
  • ½ kvistar färsk rosmarin
  • Flingsalt och peppar

Topping:

  • Bredbladig persilja eller en näve babyspenat

Gör så här:

  1. Hacka löken. Skala potatisen, torka av den och tärna den.
  1. Värm hälften av oljan i en panna som tål att ställas i ugnen, ca 20 cm i diameter. Stek löken tillsammans med pancetta tills löken är mjuk och klar.
  1. Ta upp löken och pancettan ur pannan och ställ åt sidan.
  1. Häll resten av oljan i pannan och lägg i den tärnade potatisen tillsammans med hackad rosmarin. Stek medan du rör om. Den ska stekas tills den får en tunn stekskorpa och blir nästan mör. Det tar lite tid.
  1. Sänk värmen. Häll tillbaka löken och pancettan i pannan. Tillsätt vitlök och lägg lock på.
  1. Vispa ägg tillsammans med salt och peppar, häll blandningen över fyllningen i pannan och rör om så att det fördelar sig.
  1. Lägg åter lock på och låt den spanska tortillan grädda på spisen i ca 30 minuter – temperaturen ska vara mellan låg och medel.
  1. Efter 30 minuter har tortillan fått en fin stekskorpa. Om den fortfarande är lite mjuk kan den eventuellt gräddas färdigt i ugnen på 175 grader varmluft i 5–10 minuter.
  1. Låt tortillan svalna. Vid servering vänds den upp, skärs i 8 bitar och toppas med bredbladig persilja.