Ragú alle Bolognese – lagat från grunden!

Imponera på dina gäster med denna läckra italienska rätt med hemgjord basilikapesto. Få receptet här!

Hemgjord pasta och min allra bästa bolognese, gjord på högrev som har fått puttra läng, serverat med hemgjord pesto och riven parmesan.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Fettucini

  • 1 sats pastadeg

Ragú alle Bolognese

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • 2 stjälkar bladselleri
  • 3 msk olivolja
  • 100 g tärnad pancetta
  • 1 kg högrev
  • 4 tsk oregano
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • 2 burk hackade tomater
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • Flingsalt och peppar

Basilikapesto

  • 1 knippa färsk basilika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 50 g saltad mandel
  • 50 g parmesan
  • 1½ dl olivolja
  • Saften av ½ citron
  • Flingsalt

Så här gör du

Fettucini

  • Avsluta med att köra igenom degplattan för att få en fin fettuccine.
  • Häng pastan på tork medan du upprepar processen med resten av degen.

Ragú alle Bolognese

  • Skala och hacka löken.
  • Pressa vitlöksklyftorna.
  • Skala och tärna morötterna fint.
  • Tärna bladsellerin fint.
  • Värm hälften av oljan i en stor tjockbottnad gryta och låt lök, pressad vitlök, morot och bladselleri svettas utan att ta färg.
  • Tillsätt pancettan och låt allt fräsa ytterligare en stund. Ta upp allt ur grytan.
  • Putsa och tärna köttet.
  • Värm nu resten av oljan i grytan och bryn köttet lite i taget så att det inte kokar.
  • Tillsätt därefter allt brynt kött, lök, vitlök, morot, selleri, pancetta, kryddor, tomater, rödvin och balsamvinäger i grytan och rör i såsen.
  • Låt såsen puttra på låg värme utan lock i ca 3 timmar, tills den har kokat ihop sig ordentligt och köttet är så mjukt att det smälter i munnen.
  • Smaka av såsen med vinäger, flingsalt och peppar.

Basilikapesto

  • Tillsätt ingredienserna till peston i en mixer och kör tills du får en grov pesto.
  • Smaka av med citronsaft, flingsalt och peppar.

Fettucini

  • Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull.
  • När vattnet har kokat upp, kokar du pastan lite i taget i ca 3 minuter.
  • Ta upp och låt pastan rinna av.

Servering

  • Servera nykokt färsk fettuccine med ragù alla bolognese och basilikapesto.
  • Toppa med lite färsk basilika.