Risotto med rotselleri, rostad mandel och gremolata

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Risotto:

  • ½ liten lök
  • ¼ rotselleri
  • 1 msk olivolja
  • 50 g pancetta
  • ½ vitlöksklyfta
  • 150 g risottoris
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl buljong
  • 25 g parmesanost
  • 25 g salta mandlar
  • Salt och peppar

Gremolata:

  • ½ knippa persilja
  • ½ ekologisk citron
  • ½ vitlöksklyfta

Gör så här:

Risotto

  1. Hacka löken.
  1. Skala rotsellerin och skär den i små tärningar.
  1. Värm hälften av oljan i en stekpanna och stek pancettan nästan krispig.
  1. Ta av den från pannan och låt den rinna av på en bit hushållspapper.
  1. Värm resten av oljan i pannan och stek rotselleri och pressad vitlök en stund utan att det tar färg.
  1. Tillsätt riset och rör om ordentligt.
  1. Häll vitt vin i pannan och låt det avdunsta.
  1. Späd gradvis med buljong och låt riset sjuda medan vätskan långsamt absorberas. Det tar ca 20 min.
  1. Tillsätt riven parmesanost och stekt pancetta och vänd runt.
  1. Smaka av risotton med salt och peppar.
  1. Hacka mandeln.

Gremolata

  1. Skölj och hacka persiljan.
  1. Riv skalet av citronen och vänd med persilja och pressad vitlök.
  1. Servera risotton med hackade, saltade nötter och gremolata.