Sötpotatissoppa med kryddiga kikärtor och kokosmjölk

Det är bra drag på kikärtorna som vi steker i chipotle och den krämiga soppan som får sin läckra konsistens från linserna.

Det här behöver du:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Kryddiga kikärtor:

  • 50 g torkade kikärtor
  • ½ msk olivolja
  • ½ tsk chipotle (mängden beror på hur kryddiga de ska vara)
  • Flingsalt

Sötpotatissoppa:

  • 250 g sötpotatis
  • 37 g uradlinser (kan bytas ut mot t.ex. röda linser)
  • ½ liten lök
  • ½ msk olivolja
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ l grönsaksbuljong
  • ¼ burk kokosmjölk
  • Salt och peppar

Tillbehör:

  • ½ knippa färsk koriander
  • Grovt bröd

Gör så här:

Kryddiga kikärtor:

  1. Dagen före: Lägg kikärtorna i en skål och täck med kallt vatten. Låt dem stå övertäckta i kylskåpet över natten.
  1. Låt kikärtorna rinna av och skölj dem. Koka dem i färskt vatten i ca 35 min. Låt kikärtorna rinna av och torka dem ordentligt.
  1. Värm olja i en panna och rosta kikärtorna med chipotle tills de är krispiga. Krydda med salt.

Sötpotatissoppa:

  1. Skala sötpotatisen och skär i lagom stora munsbitar.
  1. Skölj linserna väl och låt dem rinna av.
  1. Skala och hacka löken.
  1. Värm oljan i en kastrull och tillsätt currypasta.
  1. Lägg lök, pressad vitlök och sötpotatis i kastrullen och stek ett par minuter.
  1. Tillsätt linserna och häll buljongen i kastrullen. Låt det hela sjuda under lock på svag värme i ca 20 min.
  1. Häll av kokvattnet och mixa soppan medan du gradvis späder med kokvattnet tills soppan har fått en härligt krämig konsistens.
  1. Tillsätt kokosmjölken, värm upp och smaka av med salt och peppar.
  1. Om soppan är för tjock, späd ut med mer buljong.
  1. Servera soppan med kryddiga kikärtor, färsk koriander och grovt bröd.

TIPS: Tänk på att du med fördel kan blötlägga kikärtorna och koka dem i god tid. Laga gärna en stor portion och frys dem efter kokning för senare användning. Ska det gå extra fort kan du använda kikärtor från burk, men kom ihåg att skölja och torka dem ordentligt innan de rostas.