Ugnsbakad rotsolleri med brynt smör och frasiga krutonger

Rotselleri får en oemotståndligt nötig smak efter ett par timmar i ugnen. Servera sellerin med brynt smör, strö över spröda krutonger och persilja.

Ugnsbakad rotsolleri med brynt smör och frasiga krutonger

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Ugnsbakad rotselleri

  • ½ rotselleri
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt och peppar

Spröda krutonger

  • 1 skivor surdegsbröd
  • ¼ dl olivolja
  • flingsalt och peppar

Brynt smör

  • 50 g smör
  • 8 kvistar bladpersilja

Så här gör du

Ugnsbakad rotselleri

  1. Skölj och skrubba rotsellerin ordentligt ren. Är den mycket jordig måste den skalas. Halvera sellerin på tvären och lägg den på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Pensla ytan med vinäger och olivolja och krydda salt och peppar.
  1. Ugnsbaka sellerin i ugnen i 180 °C i 1 1⁄2 timme, tills den mjuknar. Vänd sellerin ett par gånger under tillagningen.

Spröda krutonger

  1. Rivbrödetimindrebitar som du lägger i en skål. Häll över olivolja och vänd runt brödet ordentligt. Bred ut brödbitarna på en bakplåt med bakplåtspapper.
  1. Krydda med salt och peppar och ugnsstek krutongerna i 180 °C i ca 8 minuter tills de får en gyllenbrun färg.

Brynt smör

  1. Smält smöret i en gryta och låt det bubbla upp. Se upp så att det inte bränns vid. Det ska brynas och dofta nötigt.
  1. Skölj persiljan och slunga den torr.

Servering

  1. Skiva den ugnsbakade sellerin och lägg upp på tallrikar. Häll över brynt smör och toppa med krutonger och persilja.