© Foto: Pernille Greve, recept: Marie Melchior, styling och design: Lone Monna

Ätbart julpynt: Gör dina egna pepparkakor

Häng upp pepparkakorna i julgranen som julpynt, eller servera dem till dina nära och kära.

Pepparkaksfamilj

Häng upp pepparkakorna i julgranen eller ät dem tillsammans med familjen.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Du behöver:

  • 50 g smör
  • 500 g socker
  • 2 dl mörk sirap
  • 2 dl vatten
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 kg vetemjöl

Garnering

  • Diverse sockerpynt och färgade glasyrer – fri lek.

Gör så här:

  1. Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och rör om.
  1. Häll det smälta smöret i en stor skål. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
  1. Arbeta ner mjölet lite i taget tills du får en slät deg.
  1. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen över natten.
  1. Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Degen ska kavlas ut så den är ca 5 mm tjock.
  1. Stansa ut gubbar, gummor, djur, stjärnor, hjärtan och julgranar.
  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  1. Grädda kakorna i 6–8 minuter.
  1. Låt kakorna svalna på ett brödgaller innan du garnerar dem med sockerpynt och glasyr efter behag.

TIPS: Gör ett litet hål längst upp i kakorna när de ligger på bakplåten. Så snart kakorna kommer ut ur ugnen gör du åter ett hål i de varma, mjuka kakorna. När kakorna är svala kan du trä ett snöre igenom så att de går att hänga upp.

TIPS: Vid förvaring i kylen håller sig degen hela december. Så hinner du inte baka ut all deg, kan du spara den i kylen till en annan dag.

© Foto: Pernille Greve, recept: Marie Melchior, styling och design: Lone Monna

Läs också: