Häng upp pepparkakorna i julgranen som julpynt, eller servera dem till dina nära och kära.
Af
Marie Melchior
— 01. december 2021
Pepparkaksfamilj
Häng upp pepparkakorna i julgranen eller ät dem tillsammans med familjen.
Undvik att skärmen släcks
Ingredienser
2
personer
Du behöver:
50
g
smör
500
g
socker
2
dl
mörk sirap
2
dl
vatten
1
msk
malen kanel
1
msk
malen ingefära
1
msk
malen kardemumma
1
msk
bikarbonat
1
kg
vetemjöl
Garnering
Diverse sockerpynt och färgade glasyrer – fri lek.
Gör så här:
Smält smör i en kastrull. Tillsätt socker och sirap och rör om.
Häll det smälta smöret i en stor skål. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
Arbeta ner mjölet lite i taget tills du får en slät deg.
Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylen över natten.
Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Degen ska kavlas ut så den är ca 5 mm tjock.
Stansa ut gubbar, gummor, djur, stjärnor, hjärtan och julgranar.
Sätt ugnen på 200 °C.
Grädda kakorna i 6–8 minuter.
Låt kakorna svalna på ett brödgaller innan du garnerar dem med sockerpynt och glasyr efter behag.
TIPS: Gör ett litet hål längst upp i kakorna när de ligger på bakplåten. Så snart kakorna kommer ut ur ugnen gör du åter ett hål i de varma, mjuka kakorna. När kakorna är svala kan du trä ett snöre igenom så att de går att hänga upp.
TIPS: Vid förvaring i kylen håller sig degen hela december. Så hinner du inte baka ut all deg, kan du spara den i kylen till en annan dag.