© Tia Borgsmidt

En gnistrande stjärna

Denna gnistrande stjärna består av en vit chokladbrownie toppad med vit chokladkräm.

Denna gnistrande stjärna är bl.a. garnerad med små hembakta vita maränger.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Maränger

  • 11 g pastöriserade äggvitor
  • 11 g socker
  • 11 g florsocker

Vit chokoladbrownie

  • 33 g vit choklad
  • 33 g smör
  • ½ ägg
  • 16 g socker
  • ¼ knivsudd salt
  • 16 g vetemjöl

Vit chokoladkräm

  • 16 g vit choklad
  • 23 g smör
  • 16 g florsocker
  • ⅓ msk vispgrädde

Pynt

  • Valrhona-pärlor, t.ex. silverkulor, silverstjärnor, snöflingor, silverpulver, vita chokladkulor.

Gör så här:

Maränger

  1. Vispa äggvitorna till styvt skum. Tillsätt socker och vispa till hårt skum. Sikta ner florsocker i marängsmeten och vänd försiktigt ned det så att inte luften går ur smeten.
  1. Häll marängsmeten i en sprits med tyll och spritsa ut maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Gör gärna maränger i olika storlekar.
  1. Grädda marängerna i 110° varmluftsugn i ca 30 minuter.

Vit chokoladbrownie

  1. Hacka chokladen. Smält choklad och smör i en skål över vattenbad.
  1. Vispa ägg, socker och salt i en annan skål och vänd sedan ner den smälta chokladen i äggsmeten. Sikta ner mjölet och rör till en slät smet.
  1. Fördela smeten i en smord stjärnform och grädda den i 160° varmluftsugn i ca 40 minuter. Låt kakan svalna.
  1. Stjälp upp kakan ur formen.

Vit chokoladkräm

  1. Smält vit choklad i en skål över vattenbad och låt den svalna.
  1. Rör smöret lätt med en elvisp och tillsätt florsocker, lite i taget. Vispa tills krämen får en sammanhängande konsistens. Rör den svalnade chokladen slät och rör sedan ner den i krämen. Vispa i ca 1 minut. Tillsätt grädde och vispa i ytterligare ca 1 minut tills krämen tjocknar.
  1. Fördela chokladkrämen på kakan.
  1. Se till att den får en vacker, lite ”slarvig” look.
  1. Garnera kakan med hemgjorda maränger, vita chokladkulor, silverkulor m.m. Avsluta med att strö över lite krossad maräng.
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt

Läs också: