Den vackra julgranen består av två bottnar av härlig, luftig kanel- och sirapskaka med aprikosmarmelad emellan.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portioner

Bottnar av kanel- och sirapskaka

  • 33 g smör
  • 41 g socker
  • ½ ägg
  • ⅓ dl mörk sirap
  • 75 g vetemjöl
  • ⅓ tsk bakpulver
  • ¼ msk malen kanel
  • ⅓ tsk malen kardemumma
  • ⅓ tsk vaniljsocker
  • ½ dl standardmjölk

Fyllning

  • ⅓ dl aprikosmarmelad

Smörkräm

  • 66 g mjukt smör
  • 60 g florsocker
  • rivet skal från 2 ekologiska
  • apelsiner

Pynt

  • Gold – lakritskulor från Bülow
  • Regular Classic – lakritskulor från Bülow
  • Kanderad mynta
  • Bronspulver
  • Guldpulver
  • Valrhona-pärlor, finns i många varianter

Gör så här:

Bottnat av kanel- och sirapskaka

  1. Vispa smör och socker poröst med hjälp av en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, samtidigt som du vispar. Vänd ner mörk sirap i smeten. Blanda vetemjöl med bakpulver, kryddor och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt mjölblandningen tillsammans med mjölken i smeten och rör om.
  1. Häll häften av smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform, ca 30 x 35 cm. Grädda i 175° varmluftsugn i ca 20 minuter. Upprepa med resten av smeten. Du behöver två stycken bottnar.
  1. Skär den gräddade kakan så den får formen av en julgran. Skär först ut foten. Den ska vara 9 cm lång och 6 cm hög.
  1. Skär därefter från mitten av toppen och ner på båda sidor. Upprepa samma sak på den andra kakan.
  1. Lossa kakbotten från bakplåtspappret och vänd på den. Bred aprikosmarmelad på denna kakbotten.
  1. Lägg över den andra kakbottnen så att kakan liknar en julgran.

Smörkräm

  1. Vispa mjukt smör och florsocker ljust och luftigt. Tillsätt rivet apelsinskal och fortsätt vispa till en luftig smörkräm. Häll smörkrämen i en spritspåse med stjärntyll.
  1. Spritsa ut smörkrämen på kakan.
  1. Stansa ut en stjärna av en bortskuren kakbit.
  1. Pynta nu kakan som om den vore en julgran.

TIPS: Bortskurna kakbitar kan med fördel stansas ut i exempelvis hjärtan och stjärnor. De kan läggas ihop med aprikosmarmelad, och vill du även spritsa dessa så ser du bara till att göra en halv sats extra så du har så det räcker.

© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt
© Tia Borgsmidt